Англия ограничава пак чуждите студенти

Новините

03-09-2014, 06:18

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Предстоят обществени консултации, преди предложението за промени да бъде прието

Великобритания обсъжда въвеждането на нови ограничения за студентите, идващи от страните от ЕС, пише в. “Дейли телеграф”. Финансовите помощи, които те получават, са огромен товар за данъкоплатците, твърдят министри на Острова.

Размерът на средствата, за които претендират студенти от България, Румъния, Полша, Германия и Ирландия, се е увеличил двойно за последните 3 години, показват данни от доклад на департамента за бизнес, иновации и квалификации. Той разобличава и до каква степен европейците напускат Обединеното кралство, без да връщат заемите си, оставяйки дупка в бюджета от милиони лири.

Предстоят обществени консултации, преди предложението за промени да бъде прието. Ще бъде обсъдено дали срокът, през който студентите трябва да са живели в кралството, преди да имат право на заеми и помощи за издръжка, да бъде увеличен на 5 години. Засега той е 3 години, след които европейските студенти имат достъп до пълната гама от финансова помощ.

Няма да бъдат ограничавани заемите за покриване на университетските такси, тях европейците могат да получат веднага след началото на обучението. Ще бъде променено и това, че Великобритания предоставя най-щедрите помощи за студенти в сравнение с останалите членки на ЕС.