Кои са късметлиите от изборното тото?

Новините

02-09-2014, 19:11

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Само няколко от основните партии могат да се възползват от ефекта 15:15

ЦИК не се реши на екстравагантни мерки, за да бъде избегната нелепата ситуация от евроизборите, в която 15-ят в листата на Коалиция за България замина за Брюксел погрешка. Тогава хиляди привърженици на левицата гласуваха с номер 15 в колонката за преференции по аналогия с номера на БСП в листата. Така един от водачите в листата остана извън Европарламента, заменен от никому неизвестния Момчил Неков.

За да няма подобни грешки и сега, имаше предложение номерата нa партиите и коалициите в бюлетината да започват от двуцифрено число, по-голямо от броя на депутатите в най-големия избирателен район. Предложението не беше прието и на 5 октомври можем да очакваме нови грешки на избирателите на преференциалния вот.

Кои са късметлиите във варненските листи, чието място съвпада с номера на съответната партия в бюлетината. В ГЕРБ, които изтеглиха днес в ЦИК номер 9, късметът е за лидера на МГРЕБ Даниела Панайотова. При БСП - Иво Стамболийски с номер 22, в Атака пък с номер 11 е Дияна Димитрова, Айдън Байрам от ДПС е 18 в листата, а Тихомир Горанов от АБВ е 14.

При Реформаторите, които с номер 7, шансът е на страната на Валентин Петков. А при ББЦ 13 в листата е Диляна Тасаджикова.

Коалицията между НФСБ и ВМРО, както и при Зелените, които са съответно 24 и 23 номер никои не може да се възползва, защото нямат толкова дълга листа.