След 72 часа журито отсъжда за Варна 2019

Мисия Варна

02-09-2014, 17:04

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шашнахме журито за Варна 2019

Журито за Варна 2019 в театъра

Основните принципи при оценяването са градът да привлича гражданското участие, чуждестранните туристи, както и да стимулира европейското културно сътрудничество

Обратното броене до обявяването на Европейската културна столица през 2019-та започна. След 72 часа журито ще определи кой български град е номиниран да носи титлата. На официална церемония на 5 септември от 17:30 ч. в галерия "Средец" на Министерство на културата председателят на експертното жури Стийв Грийн ще обяви името на българския град, който ще бъде номиниран за Европейска столица на културата 2019. На 4 и 5 септември 2014 г. международното ще заседава в столицата, за да избере най-добрата кандидатура в конкурса за Европейска столица на културата 2019.

На редовното заседание на Съвета на ЕС през май 2015 г. министрите на културата ще вземат и окончателното решение за определяне на българския град, който да носи титлата "Европейска столица на културата" през 2019 г.

В съответствие с установената процедура изборът на Европейска столица на културата" се осъществява чрез национален конкурс, който протича в два етапа: предварителен подбор и окончателен избор. До втория етап от конкурса достигнаха София, Пловдив, Велико Търново и Варна. Тези градове финалисти вложиха много сериозни усилия и инвестиции в подготовката на своите проекти.

В периода от 29 август до 2 септември 2014 г. делегатите, излъчени от международното жури, посетиха градовете - кандидати, за да се запознаят на място със свършената работа и подготовката на кандидатурите. На 29 август делегатите посетиха София, след това на 30 август бяха в Пловдив, на 1 септември – във Варна, а на 2 септември посетиха и Велико Търново.

След събеседване с представителите на градовете- кандидати и въз основа на критериите за Европейска столица на културата, журито изготвя доклад относно всички кандидатури и препоръчва само един град за Европейска столица на културата 2019. Основните принципи при оценяването на предложената културна програма от градовете- кандидати са следните: тя да привлича гражданското участие, чуждестранните туристи, както и да стимулира европейското културно сътрудничество. Важно е също предложената програма да е устойчива, изпълнима и да стимулира дългосрочно културното и социално развитие на града.

Журито, което ще реши кой град - кандидат е подготвил най-добра програма за 2019 година, е съставено от 13 изявени международни и български експерти в областта на културата и в управлението на големи културни проекти като Европейска столица на културата. Според правилата 7 са избрани от европейските институции, а останалите 6 членове на журито са българи.