Без смартфони в училище

Новините

02-09-2014, 06:42

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Пускат в клас само с GSM до 50 лв.

Тотална забрана на смартфоните в клас обмислят директори. Те ще запишат в правилниците си, че питомците им могат да носят само най-простите модели мобилни телефони. Целта е учениците да не ровят в интернет по време на уроците.

"Всеки учител губи поне по пет минути от часа да се разправя с деца, които играят в нета или стоят във Фейсбук", заяви пред "Стандарт" Асен Александров, директор на 51 СОУ "Елисавета Багряна" в София. В правилника на столичното школо ще бъде записано, че учениците могат да носят само телефони с цена до 50 лева.

>Възпитаниците на 119 СОУ пък вече ще трябва да оставят джиесемите си на катедрата при учителя преди началото на часа. Който не спази новия ред, ще бъде наказван, включително и като мете школския двор.

И в 119 СОУ учителите се жалват, че по-големите ученици прекарват часа основно във Фейсбук и Вайбър. Освен нови правила, които децата трябва да спазват, на 15 септември в много школа ще има и нови класни стаи. Общините следят изкъсо как вървят ремонтите. В Благоевград експерти обикалят учебните заведения, за да констатират докъде са стигнали майсторите. В две училища са обособени нови класни стаи, в други две - модерни кабинети. В 5 школа са подменени осветителните тела с енергоспестяващи крушки. "В други две ремонтираме санитарните възли, в още три се сменят дървените врати с PVC. В Езиковата гимназия и в Националната хуманитарна гимназия правим частичен ремонт на фасадите на постройките. В Природо-математическата гимназия са монтирани нови щори във всички помещения, обособено е и хранилище за учебно-технически средства. Целта ни е да осигурим уют и безопасност за учениците", заяви Любомир Станишев, началник на отдел "Образование" в община Благоевград. Завършен е и ремонтът на паметника на Димчо Дебелянов в едноименното 4 ОУ в града. Над половин милион лева са отделени за ремонт и модернизация на материалната база на общинските училищата в Русе. Средствата тази година са с близо 40 хил. лв. повече. Извършват се довършителни дейности в почти всички школа, които са 26 на територията на дунавската община. Освежават се основно класни стаи и санитарни помещения, за да са напълно готови за старта на учебната година. Тъй като няма цялостни ремонти на сгради, не се очаква забавяне на учебния процес, уверяват от общината. Най-мащабни за почти 80 хил. лв. са дейностите в ОУ "Отец Паисий".