НАТО вкарва нови сили за борба с руската агресия

Новините

01-09-2014, 14:47

Снимка:

fxbulgaria.com

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Те ще включват подразделения от ВВС, ВМС и сухопътните войски под командването на Великобритания

Нови сили за бързо реагиране (СБР) на НАТО ще "работят за сдържане" на Русия от агресивни действия срещу страни членки на алианса. Това обяви заместник-върховният главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа британският генерал сър Ейдриън Брадшоу, предаде ИТАР-ТАСС.

В интервю за Sunday Times генералът отбеляза, че силите за бързо реагиране ще покажат на Москва, че Русия ще се окаже в „сериозен конфликт" в случай на нападение на страна членка на алианса.

Действията на Русия свидетелстват за отклонение от нормите за водене на цивилизовани отношения със страните от Европа, смята той. По думите му случващото се в Украйна е "агресивна, незаконна акция, която представлява фундаментална промяна в областта на сигурността в Източна Европа". Говорейки за целите на силите за бързо реагиране, Брадшоу подчерта, че „става въпрос за сдържане", "избягване на опасни последствия, произтичащи от действия на Русия", пише news.bg

Според западни медии идеята за създаването на нови сили за реагиране принадлежи на британския премиер Дейвид Камерън. Тя ще бъде обявена на срещата на върха на НАТО в Уелс на 4-5 септември. В тях ще участват военнослужещи от Великобритания, Дания, Литва, Латвия, Естония, Норвегия и Холандия.

В новите сили за бързо реагиране ще има подразделения от ВВС, ВМС и сухопътните войски - около 10 хиляди военнослужещи. Командването им може да бъде възложено на Великобритания.

Според германски медии НАТО планира да разположи пет бази в Източна Европа - на територията на Латвия, Литва, Естония, Румъния и Полша.