Полицаи хващат престъпници с GPS

Новините

01-09-2014, 13:39

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Споделят, че благодарение на нововъведението успяват да изненадат престъпниците и да ги заловят в момент, в който те мислят, че са се измъкнали.

Полицията в щата Флорида се опитва да сложи край на екшъна по улиците с любопитен начин за проследяване на престъпниците. Вместо да се впускат в опасни гонки, полицаите маркират заподозрения автомобил със специална Джи Пи Ес технология и го намират онлайн.

Технологията е много проста – в предната част на патрулката е монтирано устройство. То подобно на дартс изстрелва GPS-предавател, който залепва за преследвания автомобил. Полицаите споделят, че благодарение на нововъведението успяват да изненадат престъпниците и да ги заловят в момент, в който те мислят, че са се измъкнали, информира БНТ.

Пол Макуейд, полицейско управление Сейнт Питсбърг: Виждаме къде се намират маркираните автомобили в специален уебсайт. По този начин можем да работим заедно с колегите от други полицейски управления, които да хванат нарушителя, ако е в техния район.

Само за година, заради високоскоростно преследване, в града са пострадали най-малко десет заподозрени и още толкова очевидци. Не липсват и случаи с фатален край.

Пол Макуейд, полицейско управление Сейнт Питсбърг: Никой не иска да участва в преследване. В същото време разбира се, че искам да хващаме престъпниците. Вече не е нужно да караме бързо из града – маркираме нарушителя и след това следим местоположението му.

Засега в Сейнт Питсбърг разполагат с едва 12 GPS-устройствa, заради високата цена – 5 хиляди долара на пълнител, информира още БНТ.