На този ден преди 22 години: Ражда се легендата "Феър плей"

Спорт

01-09-2014, 09:16

Снимка:

varnautre.bg / АРХИВ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

По повод рождения ден на академията Иван Петров излезе с обръщение към варненската общественост

На този ден преди 22 години бившият нападател Иван Петров основава първата частна академия по футбол "Феър плей". Петров събира деца от Варна и региона и започва да ги учи на най-великата игра на терена под Аспаруховия мост.

Освен формации във всички детско-юношески възрасти, е създаден и представителен тим на клуба, който години наред участва в Североизточна В група, а в един полусезон - и в Б група. През 2000 година "Феър плей" става аматьорски шампион на България.

Най-известните кадри на школата са Иван Найденов, Живко Бояджиев, Тодор Радомиров и Христо Николов-Бучи, които играят в "А група". През 2005-а Феър плей губи базата си и престава да съществува, но легендата остава жива и се предава на поколенията. За 13 години в клуба са тренирали около 1000 деца.

По повод рождения ден на академията Иван Петров излезе с обръщение към варненската общественост.

Публикуваме го без редакторска намеса:

Децата са бъдещето! Нека да инвестираме в тях. Днес, 1 септември, 2014 г., "Феър Плей - Иван Петров" няма да чества своя рожден ден. Детски футболен празник отново няма да има. От дете вярвам в Бог, той е вечен. Христов ми дава доброта и любов. Чувството, което притежавам към Цар футбол и децата на майка България - нашите млади футболни таланти, ме кара да бъда различен човек.

Мислейки по-бързо и разумно от другите безбожници, атеисти, комунисти, вуцовисти и футболни безхаберници, влезли не с чувство, а със сила и взлом в моя дом - Храма на футбола, тогава, на първи септември 1992 г. в началото на този, бих го нарекъл сега, 25 г. криминален преход, аз сам избрах съдбата си и реших да основа първата в България частна футболна Академия, която кръстих "Феър Плей - Иван Петров".

Мечтаех да уча нашите български деца на футболни умения и човешки добродетели. Това е смисъла на моя живот. Тази благородна идея за свобода на всички български деца, независимо от различията на своя етнос и религия, продължи да съществува цели 13 г. И точно тогава, когато всичко беше изградено с много любов, се намеси държавата, която се управлява от една и съща политико-икономическа червена партия. Така през 2005 г. футболната академия Феър Плей - Иван Петров беше погребана. Да убиеш вярата на стотици млади футболни таланти, отнемайки радостта и правото на децата да се развиват, това за мен е най-ужасния извършен божи грях. Едно жестоко обществено престъпление, което не е наказано и досега.

Вече 9 години Аз, човекът Иван Петров страда. Мъката е голяма. Гледам стадиона е празен, няма го Феър Плей, няма ги децата, болката е ужасна! Явно за такова благородно дело, в което инвестирах своя човешки капацитети и собствени пари, тук място няма. Целта е една - не убивайте децата, защото тя, нашата мила родина, майка България умира. Ужасно, нали? Такова зло може да се случи само тук и никъде на друго място по света.

Аз вярвам, че Феър Плей - Иван Петров ще възкръсне отново. Те, нашите български деца заслужават също да бъдат радостни и щастливи, както всички други деца по света. Знам, те са много талантливи. Децата са бъдещето - нашето най-голямо богатство. Те ще спасят Цар футбол и майка България. Феър Плей в спорта, живота и политиката, това е моята човешка кауза и аз ще я защитавам до края на земния си път. Бог да благослови децата, родени тук, на тази хубава свещена българска земя.

С уважение: Човекът Иван Петров, бащата на Феър Плей в България