България е в Топ 3 по наказателни процедури в енергетиката

Новините

01-09-2014, 06:45

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

София може да стигне до Евросъда заради прашния въздух и зациклило саниране на блоковете

България е сред най-големите "калпазани" в ЕС в дисциплината "енергетика и енергийно законодателство". Страната ни е в челната тройка по брой наказателни процедури в енергийната сфера, като по две от тях Европейската комисия вече ни е предала на Европейския съд.

Срещу България в периода 2010-2013 г. са заведени цели 5 процедури. Само Полша и Кипър са по-големи нарушители - съответно със 7 и 6 жълти и червени "картона" от Брюксел. Това разкрива докладът на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) "Управление на енергийния сектор и енергийна (не)сигурност в България". В интерес на истината трябва да се отбележи, че в тази поредна негативна класация страната ни споделя третото място с Холандия, Испания и Люксембург, които имат същия резултат.

От началото на 2011 г. ЕК е започнала няколко наказателни процедури срещу държави членки за непълно пренасяне на европейските правила в националното им законодателство. Специално през 2013 г. са разкрити няколко случая на несъответствие с енергийните насоки на ЕС при въвеждането на общите правила за енергийна ефективност на сградите, за енергията от възобновяеми енергийни източници, за вътрешния пазар на газ и електроенергия, за осигуряване на запаси от нефт и нефтени продукти. България, заедно с Естония, Великобритания и Полша, вече е предадена на съд за непълно прилагане на правилата на ЕС за вътрешния енергиен пазар.

България е сред многократно санкционираните от ЕС държави членки поради несъответствие с правилата в областта на енергетиката (и не само там). Така в началото на 2013 г. София вече е "ответник" пред Съда на ЕС на няколко основания: за липса на транспониране на Европейската газова директива, за Директивата за електроенергията и във връзка с цифровото телевизионно разпръскване, се посочва в доклада на ЦИД.

Подобно на Естония и Великобритания, България е възприела само частично правилата на ЕС за търговията с ток и природен газ. Става дума за т.нар. "Трети енергиен пакет", който изисква разделяне на доставките от преноса и разпределението на енергия, осигуряване на независимост на държавните регулатори и засилването на правомощията им, осигуряване на истински пазари на дребно за потребителите и т.н. Тези разпоредби трябваше да станат част от националното законодателство на всяка членка на ЕС още през 2011 г. Така липсата на пълно пренасяне на европравилата до януари 2013 г. доведе до заплаха България, Естония и Великобритания да бъдат наказани с глоба в размер на 5065 евро за всеки ден, в който са в нарушение. На България бе даден срок да изпълни директивите за либерализация до юни 2014 г.

Докладът припомня още, че ЕК е изпратила на София мотивирани становища (това е втората фаза на наказателната процедура преди последната - предаването на съд) заради лошото качеството на въздуха (нивата на серен диоксид, азотен оксид и прахови частици остават опасно високи), както и заради мудното повишаване на енергийната ефективност на сградите. А през юни т.г. България си изпроси още един жълт картон от Брюксел - заради "Южен поток".