Бременските музиканти дойдоха във Варна

Варна Лайф

31-08-2014, 11:45

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По време на пребиваването си у нас, младите музиканти от Бремен са настанени в български семейства

От 30 август до 3 септември Mладежкият оркестър на Бремен ще гастролира за пръв път в България с 4 концерта – 2 във Варна и по един в Бургас и Стара Загора. Турнето цели да постави началото на перспективно музикално сътрудничество.

В това своеобразно музикално-образователно пътуване участват почти 60 млади музиканти, а идеята за него е сбъдната мечта за една амбициозна млада жена, контрабасистката Рена Градман. Сега тя е вече докторант в областта на природните науки, но когато през 2004 г. посещава България за пръв път, водена от желанието да опознае една не толкова отдалечена географски, но твърде непозната за Западна Европа страна, е била само на 15 години.

Едногодишният ѝ престой в страната се осъществява благодарение на организацията Youth for Understanding. Приета сърдечно от българско семейство в Стара Загора, тя започва да изучава не само езика, но и манталитета и духовните ценности на един народ с богати културни традиции. Животът в българското семейство, пътуванията из България, както и срещите, и разговорите с местните хора оставят в нея дълбоки и трайни впечатления.

Днес, почти 10 години по-късно, желанието ѝ да даде и на други млади хора възможността да се докоснат и да бъдат очаровани от съкровищата на България и нейните хора е не по-малко силно. На фона на негативните заглавия в германската преса, свързани с прииждането на бедни източноевропейци, подобна инициатива е една навременна подкрепа на идеята за многостранна интеграция в рамките на Европейския съюз.

По време на пребиваването си у нас, младите музиканти от Бремен са настанени в български семейства, което им дава възможност за непринудено общуване. В програмата на пътуването са включени и съвместни мероприятия с български ученици от училищата с изучаване на немски език.

Във Варна Младежкият оркестър на Бремен направи първия си концерт на 30 август в Концертната зала на Градската художествена галерия. Вторият предстои тази вчер - на 31 август от 20 часа на Основна сцена в Драмтичен театър "Стоян Бъчваров".