Дузпа в 94-ата минута прекърши Черно море на Герена

"Моряците" загубиха нещастно с 0:1 при гостуването си на Герена

Отборът на Черно море бе съсечен в 94-ата минута на мача с Левски. "Моряците" загубиха нещастно с 0:1 при гостуването си на Герена в мач от 7-ия кръг на "А" групаи. Буквално в последните секунди на даденото от съдията 4-минутно продължение "сините" получиха право да изпълнят дузпа за спорно нарушение на Живко Атанасов срещу Луис Педро, която бе превърната в гол от Валери Божинов.

Моряците изиграха добро първо полувреме, в което не допуснаха Левски да вземе сериозен превес. При повече късмет "моряците" можеха и да поведат в резултата.

След равностойно начало в 8-ата минута те създадоха първото голово положение в мача – рикошет изведе Симеон Райков на добра позиция в наказателното поле, но крилото стреля слабо и неточно в аут. Отговорът на сините не закъсня. Минута по-късно Владимир Гаджев центрира към Луис Педро, който бе изпуснат от Сашо Александров, но след удара с глава на холандеца топката тупна в тревата и прескочи вратата.

След 20-ата минута Левски установи контрол върху топката, но варненци действаха много грамотно в защита и не позволиха напрежението пред Георги Китанов да се покачи. В 33-ата минута домакините създадоха едва второто си голово положение в мача. Луис Педро получи в страни от вратата, с рязко движение елиминира Александров и отправи техничен удар, но след рикошет топката излезе в корнер. Моряците от своя страната използваха всяка удобна възможност да пренесат събитията в половината на съперника. В 39-ата минута те разиграха добре като топката стигна до Райков, който стреля, Кристиян Наумовски първо изтърва кълбото, но след това го хвана преди да премине голлинията. Малко след това македонският вратар отново трябваше да се намесва след страхотен шут извън наказателното поле на Георги Божилов.

След почивката Левски засили натиска, докато Черно море се притъпи в предни позиции. Никола Спасов опита да изостри атаката, пускайки Димо Атанасов и Миро Манолов, но не се получи. Моряците лесно губеха топката и така и не създадоха голово положение през второто полувреме. Иначе на няколко пъти се налагаше Георги Китанов да се намесва при удари от средна и далечна дистанция на футболисти в синьо, като вратарят го направи подобаващо. В 80-ата минута след една от малкото грешки в защитата на Черно море Луис Педро имаше страхотна възможност да открие, но капитанът Кирил Котев успя да скъси дистанцията и парира удара му. Шест минути по-късно и страничната греда помогна на Китанов след шут от фаул на Валери Божинов.

В самия край на срещата Луис Педро бе изпуснат от защитата на Черно море, Живко Атанасов го докъсна с ръце, холандецът само това чакаше и падна на земята, а рефера Ивайло Стоянов отсъди дузпа. При ситуацията бранителя на моряците бе изгонен, а от бялата точка Валери Божинов донесе победата на Левски.

Левски – Черно море 1:0

Голмайстори: Божинов-дуз (90+4)

Левски: Наумовски, Крумов, Стойчев, Белаид, Минев, Сърмов, Прохазка (87 – Огнянов), Гаджев, Педро, Аниете (64 – Бедоя), Домовчийски (79 – Божинов)

Черно море: Китанов, Александров, Котев, Ж. Атанасов, Венков, Паланков (88 – Расим), Стенио, Райков, Божилов, Коконов (55 – Д. Атанасов), Петков (62 – Манолов)

Съдия: Ивайло Стоянов

Жълти картони: Крумов, Сърмов (Л); Александров, Паланков, Д. Атанасов (ЧМ)

Червен картон: Ж. Атанасов (ЧМ)

Стадион „Георги Аспарухов“