"Бодри" стана на 25 години

Животът

29-08-2014, 17:32

Снимка:

ВМС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Основното предназначение на кораба е изпълнение на патрулни задачи и борба с подводен противник

С тържествен ритуал в Пункт за базиране Бургас днес беше отбелязана 25-та годишнина от вдигане на военноморския флаг на България на патрулна корвета "Бодри". Бойният кораб с командир капитан трети ранг Борислав Великов е от състава на Първи дивизион патрулни кораби на военноморска база-ВМС, дислоциран в Пункт за базиране Варна.

Малкият противолодъчен кораб е заложен на стапел на 21 април 1984 г. в Ярославския специален корабостроителен завод в СССР и е спуснат на вода на 17 юли 1985 г. Приведен е по вътрешни водни пътища до Азовско, а от там в Черно море. На 15 февруари 1986 г. е включен в състава на Черноморския флот на СССР.

През 1992 г. е продаден на България. Това е втората корвета от този проект, след закупената през 1989 г. корвета "Решителни". На 25 август 1989 г. на кораба е вдигнат военноморския флаг на Република България, като първи негов командир е старши лейтенант Сергей Лазаров. Със заповед на министъра на отбраната на 15 януари 1993 г. на кораба е присвоено името "Бодри".
Основното предназначение на кораба е изпълнение на патрулни задачи и борба с подводен противник, осигуряване на противовъздушно, противоподводно и противокорабно охранение на десантни отряди и конвои.

На 26 и 27 ноември 1991 г. "Бодри", заедно с фрегата "Смели" и корвета "Решителни", участва в първото българо-американско учение с ракетния крайцер "Йорктаун". През 1998 г. "Бодри" представя България в ученията "Сий бриз 98" в Украйна и „Черноморско сътрудничество” в Турция. През същата година корабът напуска пределите на Черно море и участва в международното учение "Йолкос" в Гърция.

По време военноморското учение "Галатея 2008" екипажът на "Бодри" първи в българските ВМС приема на въоръжение и изпитва в реални условия нов преносим зенитно-ракетен комплекс.