Новите магистрали поскъпват заради евроизисквания

Новините

28-08-2014, 09:21

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

В договорите за тях са калкулирани мантинели по старите изисквания.

Всички строящи се в момента у нас магистрали ще трябва да поскъпнат заради ново европейско изискване за повече на брой и по-дълги мантинели. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Според новото изискване по аутобаните трябва да се поставят специални еластични огради. Такива трябвало да има на места с насипи край пътя до 1 метър. Когато са приемани офертите за строящите се сега магистрали, такива ограждения трябвало да има на местата с насипи до 3 метра.

Това ще наложи преработване на проектите и увеличаване на мантинелите. Ще се вдигне цената на всички строящи се в момента лотове на "Струма" и "Марица", както и пътен възел "Белокопитово" на "Хемус". В договорите за тях са калкулирани мантинели по старите изисквания.

В Агенция "Пътна инфраструктура" все още правят изчисления с колко ще се оскъпят проектите. Само монтажът на мантинели от производителя им струва към 1,90-2,00 евро на линеен метър. В момента у нас се строят над 150 километра нови аутобани. Още няма обобщени данни на колко места от тях трябва да се сложат допълнителни мантинели.

Министерският съвет вчера реши да се отпуснат средства за нови отчуждения на земи, необходими за изграждане на отсечката от "Струма" между Сандански и Кулата. Имотите се намират в землището на село Ново Кономлади, Петричко. Земите са нужни заради изместването на жп линията за Гърция в този район. Отчужденията тепърва ще могат да се обжалват и ако това бъде направено, проектът ще се забави още повече.

По договор тази отсечка трябва да е готова до октомври т.г., но наскоро шефът на АПИ Лазар Лазаров се оплака, че строителят - гръцката фирма “Актор”, изостава от графика и не показва никакви признаци на мобилизация.

Строителят вече получи към 7 млн. лв. допълнително заради изместването на жп линията и други инженерни съоръжения, тъй като те не бяха предвидени първоначално в проекта.