ЕС дава над 15 млн. евро за спорт и болести

Новините

28-08-2014, 08:45

Снимка:

5kmrun

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Финансирането ще бъде предоставено посредством директни грантови схеми чрез Изпълнителната агенция "Потребители, здраве и храни"

Европейският съюз дава съфинансиране от над 15 млн. евро по 8 проекта за 2014 г. Това съобщиха от здравното министерство. Парите се отпускат във връзка с изпълнението на Третата многогодишна програма на Европейския съюз в областта на здравето. За 2014 г. са планирани грантови схеми за съфинансиране от държавите членки за 8 сфери. Първата е хранене и физическа активност (1,2 млн. евро), втората е за ХИВ и превенция на коинфекциите (3 млн. евро), следват 15 млн. евро за деменция. Също така 3,5 млн. евро за справяне с опасните отпадъци и др. Целта е да се подобри здравето в Европа, информира "Стандарт".

Финансирането ще бъде предоставено посредством директни грантови схеми чрез Изпълнителната агенция "Потребители, здраве и храни. Финансовото участие на ЕС е 60% от общите допустими разходи, като в случай на действия от особена полза то може да достигне 80%. Оставащата част за съфинансиране се поема от партньорите. Допускат се за участие научни и здравни институции, университети и други висши учебни учреждения, както и неправителствени организации. Повече информация може да бъде намерена на страницата на МЗ в интернет.