Десет проекта за "Аспарухово" чакат, трябват още 27 млн. лв

Мисия Варна

27-08-2014, 16:36

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

От Междуведомствената комисия се очакват 1,8 млн. лв.

"Голяма част от десетте проекта за "Аспарухово" са окомплектовани. Най-важните от тях са обезопасяването на двата охранителни канала – по ул. "Моряшка" и ул."Горна студена", тъй като това е свързано изцяло със сигурността на хората в района. Знаете, че голяма част от живущите там все още са в евакуация. Активно работим по укрепването на новите свлачища, като изграждаме подпорни стени. Така поетапно връщаме хората в домовете им", обясни кметът на Варна Иван Портних. "Искрено се надяваме да получим реална помощ от държавата, защото щетите и последствията от бедствията са тежки", каза той.

Кметът допълни, че преди ден е провел разговори с представители на засегнатите от бедствието жители на "Аспарухово". "Обясних на хората, че вече имаме идеен проект за укрепване на охранителния канал по ул. "Горна студена". Поел съм ангажимента в рамките на няколко дни да прецизираме трасето на охранителния канал, което ще покаже кои къщи няма как да не бъдат засегнати. Ще търсим вариант да подпомогнем хората, които ще останат без домове, като всеки казус ще бъде гледан по отделно. Знаете, че държавата ни предостави 30 фургона, с които беше създадено селище за временно настаняване, но всички отказват да пребивават там. Всеки казус ще се разглежда поотделно", каза кметът.

По информация от район Аспарухово към момента е изградена подпорна стена, предотвратяваща свличането на земни маси по ската между ул. "Калач" № 19 и 21. Общата дължина на стената възлиза на 22 м., като височината й варира от 2 до 5 м.

Изградена е подпорна стена, предотвратяваща свличането на земни маси по ската на ул. "Кирил Патриков" 1-3. Стената включва две рамена, разположени под прав ъгъл с обща дължина от 24 м., като височината варира от 1,8 до 2,3 м.

Работи се по издигане на подпорна стена, предотвратяваща свличането на земни маси по ската на ул. "Маркови кули" № 26, 28 и 30. Стената включва 4 отделни зони с обща дължина 54 м. Изгражда се подпорна стена, предотвратяваща свличането на земни маси по ската на ул. "Найчо Цанов" № 73. Общата дължина на подпорната стена възлиза на 15 м., а височината й на 6 м. , издига се подпорна стена от габиони – 25 м., върви противоерозионно укрепване на ската между ул. "Кирил и Методий" и ул."Моряшка". Предстои да бъде изградена противоерозионна стена с дължина 165 м. и да бъде положена противоерозионна мрежа, закрепена с анкери. Ще бъдат предприети действия по озеленяване на ската, което да осигури допълнителна устойчивост на земните маси. Предстои разчистването на терена на ул."Чонгора" № 41А, след което започват укрепителни дейности на ската. От Междуведомствената комисия се очакват 1,8 млн. лв., още 27 млн. лв. да нужни за укрепителни дейности в района.