18 вида комари хапят във Варна, нито един не бил тигров

Животът

27-08-2014, 12:02

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Непрекъснато се наблюдават основните биотопи на насекомите, като при необходимост се извършват допълнителни дезинсекции след задължителен интервал.

Няма данни за наличието на т. нар. тигров комар на територията на община Варна, съобщават от общинското предприятие "Дезинфекция, дезинсекция, дератизация - Варна". Регистрирано е наличието на общо 18 вида комари от подсемействата Anophelinae и Culicinae.

"Комарът действително е агресивен и потенциално опасен като преносител на нетипични за България трансмисивни инфекции, но досега няма съобщени случаи за заболял пациент. Инфекционистите и останалите лекари са добре запознати с клиничните картини на тези заболявания и са инструктирани да следят и да докладват при съмнителни случаи" коментира Антоанета Тончева, управител на предприятието.

Първите комбинирани ларвицидни и имагоцидни дезинсекции започнаха в края на юни. Обхванати са основните паркове на територията на града – Морска градина, Аспарухов парк, парковете в кв. "Владислав Варненчик" и "Младост". Поетапно са обработени и деретата в града и околните кметства – Звездица, Казашко, Константиново и Тополи. След получени сигнали от граждани, общинското предприятие е третирало и ограничени площи в близост до детски площадки и обществени заведения. Непрекъснато се наблюдават основните биотопи на насекомите, като при необходимост се извършват допълнителни дезинсекции след задължителен интервал.

В рамките на тазгодишния летен сезон, Морска градина е третирана общо четири пъти, като последно извършената комбинирана обработка срещу трипси и комари е била на 26 август. Аспарухов парк е обработен общо пет пъти, като предстоят още третирания предвид оформените от наводнението открити и закрити биотопи. Към днешна дата е извършена дезинсекция на общо 2 197 дка.