Родните пристанища - дигитализирани срещу 5 млн. лв.

Парите

26-08-2014, 17:35

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В рамките на проекта са дигитализирани всички поддържани от ДППИ регистри, документи за собственост и други актове, свързани с пристанищната инфраструктура, скици и карти

Серия от представяния на географската информационна система за управление на родните портове, започна държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Системата е изградена с финансиране от Оперативна програма "Транспорт" и обхваща двадесет и осем морски и речни пристанища и пристанищни терминали, както и отделни терени в обхвата на пристанищата в това число и двата важни за корабоплаването канали 1 и 2 в района на Порт Варна.

В рамките на проекта са дигитализирани всички поддържани от ДППИ регистри, документи за собственост и други актове, свързани с пристанищната инфраструктура, скици и карти. Изградената географска информационна система осигурява възможност за анализ на информация за пристанищата за обществен транспорт с национално значение, за оптимизиране на управлението на държавните активи в пристанищната инфраструктура, както и по-ефективното планиране на средствата за поддръжка и модернизация на българските пристанища като част от транспортната мрежа на Европейския съюз.

Пространствените данни за инфраструктурата на пристанищата с национално значение за обществен транспорт ще бъдат достъпни чрез Националния портал за пространствени данни, който се изгражда и поддържа от Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" и чрез него с геопортала на инфраструктурата за пространствена информация в Европейската общност (INSPIRE).
Проектът за управление на пристанищната инфраструктура е на обща стойност е 4 703 728,60 лв. До края на проекта семинари за представяне възможностите на географската информационна система предстои да бъдат проведени в Бургас, Видин, Русе и София.