Учени открили диамант в Чепеларе през 2011-а

Новините

26-08-2014, 06:18

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Находката е с размери 4-5 микрона и е намерена в южната част на града

Микродиамантът, който бе открит край Чепеларе, е 100% доказан. Той се намира в университета в Лийдс”, казва д-р Иван Савов, преподавател по геология в английския град.

Българинът е научен ръководител на Дейвид Колинс, който пък е автор на докторска дисертация за чепеларския микродиамант. Находката е с размери 4-5 микрона и е намерена в южната част на града на 100 м от фабриката за производство на ски.

Мястото, откъдето е взет гранатовият шист и е занесен на Острова, е обрасло в бурени. През 2011 г. Савов и Колинс заедно с Илия Димитров от природно-научния музей и преподавателката в Геолого-географския факултет в СУ “Св. Климент Охридски” Милена Георгиева били на експедиция в Централните Родопи и попаднали на скалата.

С тях имало и английски студенти, изпратени от университета в Лийдс. Савов бил ръководител на проекта, а Димитров, който е роден в Чепеларе, помагал с логистиката - транспорт, намиране на находищата и др.

Английският университет и тази година е изпратил студенти в района на практика за проучване. “Обикаляхме 3 г. по баирите да събираме скали, след като през 2007 г. до гръцкото с. Кими, разположено на южните склонове на Родопите до границата с България, бе открит микродиамант с няколко микрона по-голям от този в Чепеларе.

Него намериха германски и гръцки учени. Скалната структура е сходна и затова бяхме убедени, че трябва да има и тук”, казва Илия Димитров.