5 истински извора на младостта

Туризъм

25-08-2014, 16:34

Снимка:

ThinkStock

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Няколко натурални извора в света имат регенериращи свойства

Представете си да се къпете във води, които могат да върнат времето назад и отново да се почувствате млади. Е, това определено звучи като легенда – тази за митичния "извор на младостта", който е бил вдъхновение за много литературни произведения и филми. Според Матю Камерън Смит – директор на туристическата агенция "Трафалгар", извори на младостта съществуват – просто трябва да знаем къде да ги търсим, пише "Хералдсън".

"Има няколко натурални извора в света, които не са особено популярни, но местните жители се кълнат в регенериращите им свойства. Наши клиенти, които са посещавали някои от тях, също твърдят, че се чувстват по-млади и по-живи, след като са били там", споделя Смит. Той е убеден, че може би активната почивка, а не извора, е основната причина за по-доброто състояние на туристите, но пък част от него вярва в тези водни източници на младостта. Ето неговият топ 5 на изворите на младостта по света.

1. Св. Августин и Понсе де Леон, Флорида
Това е извор във Флорида, за който се вярва, че връща младостта на всеки, който пие от водата му. Легендата за чудодейния извор във Флорида датира от времето, когато испанският изследовател Хуан Понсе де Леон (първи губернатор на Пуерто Рико), е първият, който търси извора на младостта. Той пътува до днешна Флорида през далечната 1513 г.

Местните жители разказват, че от фонтана блика вода, която извира от землището на етиопците и това била причината за необикновени й качества. Приказки за лековитите води датират от древни времена. Днес фонтанът има статут на национален археологически парк.

Picture: Visit Florida/Flickr

2. Памуккале, Турция
Памуккале е известен малък турски курортен град във вилаета Денизли, но също така и удивителен природен феномен в околностите на градчето. Водни струи от древния град Хиераполис, богати на минерални соли, падат от голяма височина и създават причудливи, вкаменени и ослепително бели каскади. В това живописно място действието на горещите извори, съдържащи калциев окис, довежда до образуването на варовикови отлагания върху скалистите тераси. Един от басейните носи името Клеопатра, тъй като владетелката често посещавала мястото. Много хора вярват, че Клеопатра е търсила извора на младостта именно във водите на Памуккале.

Picture: ThinkStock

3. Термалните бани в Будапеща
Сечени (Szechenyi) е най-известната термална баня в Будапеща. Намира се в централния парк и в непосредствена близост до замъка Вайдахуняд. Ако посетите мястото, оглеждайте се добре за табелките до басейните, защото водата във всеки един от тях е с различна температура – от гореща до ледено студена. Термалните води съдържат сулфат, калций, магнезий, бикарбонат и др. За тях се смята, че подпомагат ставите и действат добре при възпаления.

Picture: Bokeh & Travel/Flickr

4. Фиуджи, Италия
Фиуджи е малко селце в Италия, разположено южно от Рим. То е популярно с водата, която извира от естествени извори и планини.Минералната вода, пита от папи и князе в продължение на стотици години, е позната със своите регенериращи свойства. Ето защо местните жители скоро започнали да я бутилират и продават. Някои специалисти я препоръчват особено при камъни в бъбреците.

5. Мъртво море, Йордания
Въпреки че се нарича Мъртво, морето в Йордания е сред първите в света здравни курорти. Минералите в него са използвани за балсамирането на египетските фараони – за да може владетелите да изглеждат красиви и в задгробния живот. Днес със същите минерали някои компании произвеждат кремове против стареене.Една почивка по бреговете на Мъртво море и няколко кални бани със сигурност ще се отразят добре на кожата, ставите и мускулите ви, смятат специалисти.

Picture: ThinkStock