Кофеинът помага да извикаме спомени

Животът

25-08-2014, 13:06

Снимка:

Новинар

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Приемът на големи дози обаче не е препоръчителен

Кофеинът засилва спомените в продължение на най-малко 24 часа след консумация, показва ново американско проучване, цитирано от "Мирър". Проучването е на учените от университета Джон Хопкинс в Мериленд.

Според изследването кофеинът засилва този механизъм в мозъка, с който запаметяваме информация. Оказва се, че след консумацията на веществото много по-лесно можем да извикаме спомените от съзнанието си. Участниците в изследването не консумирали редовно напитки с кофеин. Пет минути, след като са опитали да запомнят поредица от картини, доброволците са получили плацебо или таблетка с 200 мг кофеин, което се равнява на една голяма чаша кафе.

На следващия ден учените подложили участниците на тест колко добре си спомнят картините от предния ден. Групата с кофеина е показала значително по-добри резултати, отколкото участниците, които приели плацебо. Това означава, че кофеинът прави затвърждаването на спомените по-ефикасно, но учените все още не са сигурни какъв точно е този механизъм.

Приемът на големи дози кофеин обаче не е препоръчителен, тъй като по-голямото количество кофеин не гарантира повече и по-ясни спомени, а дори може да бъде опасно за здравето.