Тигров комар влезе у нас

Животът

25-08-2014, 12:51

Снимка:

© Getty Images/Guliver

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В регион Варна са открити ларви от родове Culex и Anopheles, вторият от които е преносител на маларията

За първи път у нас е доказано наличието на азиатски тигров комар Aedes (StegomYia) albopictus, който е преносител на вирусите на треските Денга и Чикунгуня. Това съобщиха Регионалната здравната инспекция, позовавайки се на Здравното министерство.

Сезонната динамика на комарните популации е особено чувствителна спрямо температурните колебания. Развитието им започва при средно месечни температури около 20 градуса. Характерна е способността на вида за бързо и трайно установяване в новозаселени площи с последващо разширяване на засегнатите територии. Могат да бъдат пренесени чрез въздушни течения, предмети и вещи. Добра среда за развитието им са съхранявани на открито стари автомобилни гуми в които се задържа вода.

Чрез писма до кметовете е ангажирано вниманието на общинските власти по места за необходимостта от своевременно организиране и провеждане на дезинсекционни мероприятия на местата където най-често се среща този вид комари: в контейнери и терминали, складове с употребявани автомобилни гуми (основно внос от чужбина), складове и центрове за търговия с вносен посадъчен материал и декоративни цветя, граничните контролно -пропусквателни пунктове.

При проверки на биотопите от регион Варна са открити ларви от Родове Culex и Anopheles, вторият от които е преносител на маларията. Засилен е епидемиологичният надзор на случаите на вирусни менингити и менингоенцефалити като вниманието на медицинските специалисти е насочено към запознаване с етиологията, клиничното протичане и лечението на треските Денга и Чикунгуня.

На заседание на областната епидемиологична комисия, във връзка с бедствието в квартал "Аспарухово" е обърнато внимание на ограничаване на комарните популации в региона.