И двойкаджиите с шанс за студенти

Новините

25-08-2014, 06:58

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Близо 3000 младежи ще се явяват на поправителна матура през тази седмица

И скъсаните на матурата ще имат шанс за университет. Изкаралите двойки на зрелостните изпити през май могат да се сдобият със студентска книжка. Ако издържат успешно поправката, която тази година е насрочена между 27 август и 1 септември. Близо 3000 младежи, или 4%, от випуска не успяха да прескочат летвата на редовната сесия на гимназистите през май, сочат данните на просветното министерство.

Ако сега се справят успешно обаче, зрелостниците ще могат да подадат документи за запълване на свободните бройки, които вузовете се очаква да обявят в първата седмица на септември.

И тази година на практика всеки пожелал да следва има такава възможност. Причината е, че вузовете обявиха 72 000 свободни места за випуск от 59 000 абитуриенти. И то - без да броим заминаващите за чужбина. Те са не по-малко от 10 000 годишно.

Есенен прием със сигурност ще има в Нов български университет. Запълнени докрай там са 12 от общо над 50 направления, като 6 свободни бройки има дори за желана специалност като правото (в този ВУЗ се влиза с общообразователен тест). В Софийския университет има над 500 незаети бройки след третото класиране основно в специалности като физика, химия и история. Не по-малко от 50-60 незапълнени места очакват и в инженерните специалности на столичния Технически университет.

Докато в дадени специалности умуват как да привлекат студенти, други са успели да запълнят бройките от раз. С изпити и още на първо класиране са записани бъдещите първокурсници в направления като право, архитектура, медицина, журналистика, както и възпитаниците на всички редки и екзотични филологии, които у нас се предлагат единствено от СУ. Там все още не свалят летвата и избират студентите не само въз основа на матура, но и с резултатите от техните изпити.