Енерго-Про монтира 3300 приспособления за защита на птиците

Животът

24-08-2014, 11:26

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

На 9 август много щъркели загинаха нелепо

Всяка година екипи на ЕНЕРГО-ПРО предприемат мерки за обезопасяване на участъци от електрическата мрежа, които са най-предпочитани за кацане от прелетните птици при тяхната миграция, съобщиха от дружеството. Тези зони се идентифицират от собствен опит, както и в сътрудничество с природозащитни организации. Мерките се извършват паралелно с дейностите, свързани с огледите и проверките на техническото състояние на електроразпределителната мрежа на територията на Североизточна България, уточняват оттам..

 Както писа Varnautre.bg- на 9 август хора, отишли на пикник се натъкнаха на поле, осеяно с трупове на щъркели в района на с. Въглен.

 Всеки сезон птиците избират различни места за формиране на своите прелетни ята и това затруднява точното определяне на участъците от мрежата, които трябва да бъдат обезопасени, пише още в съобщението на ЕНЕРГО-ПРО

 Независимо от това дружеството продължава действията си в посока обезопасяване на съоръженията в района на предполагаемите прелетни маршрути.

 Поставянето на предпазни средства защитава живота на птиците и същевременно намалява възможностите за смущения и аварии по съоръженията от мрежата, които биха причинили неудобство на голям брой клиенти на компанията.

 Миналата седмица екипи на дружеството монтираха птицебрани в района на въздушен електропровод Новаково 2 край град Аксаково, с което беше изпълнено предписание на РИОСВ – Варна.

 На 22 август специалисти на ЕНЕРГО-ПРО извършиха монтаж на комплекти защитни изолации (предпазни маншони) по съоръженията на електроразпределителната мрежа средно напрежение в района на село Яребична, област Варна. Маншонът е друго средство за защита на прелетните птици, изработено от специален изолационен материал. Неговата централна част покрива изолаторите и част от проводниците. Поставените предпазни средства направиха още един участък от електрическата мрежа безопасен и гостоприемен за ятата прелетни птици.

През последните години ЕНЕРГО-ПРО е монтирало над 3300 приспособления за защита на птиците и около 280 платформи за предпазване на щъркелови гнезда. Монтажът на такива защитни средства продължава и в други райони на Североизточна България.