Спорим с Турция за пастърмата

Животът

24-08-2014, 10:07

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Филе "Елена" и панагюрската луканка са от 20-и август в Европейския регистър на храните

Неправителствени организации, производители и търговци на пастърма в Турция, реагират срещу намерението на България да защити пред ЕС пастърмата като традиционен продукт, съобщава турски медии. Те напомнят, че през март 2014 година България е направила постъпки, за да защити пред ЕК пастърмата под името „Кайсерован врат „Тракия“. Търговската камара в Кайсери (ТКК), град в Централна Турция, известен с производството на пастърма, е представила на 14 август пред ЕК своите възражения.

ТКК посочва, че още през 2001 година пастърмата от Кайсери, където годишно се произвеждат по 3000 тона от месния деликатес, е била регистрирана като продукт със защитено географско указание. Усилията на ТКК за анулиране на искането на България се подкрепят и от търговската борса в Кайсери.

„Никога преди не сме чували България да се слави с пастърмата. Пастърмата е вкус от Кайсери“, така и ще бъде, казва местен търговец. „България със сигурност има други известни продукти, но пастърмата няма как да е един от тях“, добавя друг.

Само 19 фирми ще имат право да произвеждат вече филе “Елена”, а 18 – “Панагюрска луканка”, информираха преди дни от Асоциацията на месопреработвателите в България. Това става възможно, след като от 20-и август влязоха в сила регламентите на ЕК, с които двата български деликатеса влизат в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.