Оляхте се! "Ледената кофа" е извън контрол

Животът

23-08-2014, 09:06

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Български знаменитости обърнаха на купон инициатива за намиране на лек срещу страшна болест

Модата „Ледена кофа“ от около седмица овладя и българския елит. Видни личности от шоубизнеса, политиката и спорта се надпреварват да се поливат с вода пред камери в името на... и те не знаят на какво. С, общо взето, никакъв резултат, освен помпане на личната популярност в социалните мрежи.
Кампанията Ice Bucket Challenge („Предизвикателството на ледената кофа“) се разпространява като вирус в Америка от юли т.г. насам. Тя набра огромна световна популярност, след като основателят на „Фейсбук“ Марк Закърбърг и на „Майкрософт“ Бил Гейтс се поляха с вода пред камерите и пуснаха записите в интернет. Така те станаха част от усилията на щатската фондация ALS Association за набиране на средства за битка с амиотрофичната латерална склероза (АЛС), известна още и като болестта на Лу Гериг. Неправителствената организация съществува от края на 70-те години на миналия век. Основана е от Лорънс Бърнет, продуцент от американския развлекателен бизнес, който до смъртта си през 2012 г. (когато си отива от този свят на близо 99 г.) остава неин почетен председател. Известен е и като дядото на асоциацията. Женен е за актрисата, носителка на наградата „Тони“, Изабел Бигли. Запалва се по идеята, когато през 70-те години съпруга на негов близък приятел и бизнес партньор се разболява от АЛС. Той вижда как заболяването бавно я погубва и осъзнава, че няма лечение, нито се знаят причините за страшното страдание. И тогава основава АЛС асоциацията.

За повече от 40-те си години съществуване тя е успяла да създаде национална мрежа от представителства, да набере стотици милиони долари дарения и да финансира с тях изолирането на гените, виновни за появата на болестта, да даде грантове на десетки научни екипи, които търсят лечение срещу заболяването и проучват другите причини за него, да организира стотици групи за подкрепа на семействата на болните и да популяризира каузата си.

Предизвикателството на ледената кофа съществува от миналата година, като не е ясно кой пръв го ползва за набиране на средства за благотворителност. Но от 2013 година различни активисти на неправителствени организации основно за борба с рака в САЩ и Нова Зеландия започват да се заснемат как скачат в студена вода или се поливат с нея, за да популяризират каузите си. Големият бум и вирусната популярност на инициативата се случват обаче чак през последните 1-2 месеца, когато ALS Association решава да я експлоатира за набиране на средства за своите цели.

Резултатите са впечатляващи. От 1 юни до 13 август 1,2 млн. души споделят такива клипове във Фейсбук профилите си, твърди „Ню Йорк таймс“. Ако от началото на годината до 16 август АЛС асоциацията е събрала 10 млн., то средствата й на 21 август вече са 41 млн. - или над 400% увеличение само 5 дни благодарение на „Предизвикателството на ледената кофа“. Това се дължи на 739 275 нови дарители само за този период, съобщават на сайта на фондацията.

Правилата на кампанията са следните. Някой се залива с ледена вода пред камерата на телефона или компютъра си, публикува видеото в социалните мрежи и предизвиква още няколко души да го направят. Предизвиканите трябва да отговорят в срок от 24 часа. Ако откажат да се намокрят, трябва да дарят 100 долара, ако се полеят - 10 долара. С тези прости правила за 5 дни са събрани 30 млн. долара. Не е трудно, когато в инициативата се включат видни фигури като Зукърбърг и Гейтс, като главния редактор на модната икона „Вог“ Анна Уинтуър, телевизионната знаменитост Опра Уинфри, бившият американски президент Джордж Буш-младши, който пък от своя страна предизвика друг президент на Щатите - Бил Клинтън. Всички тези хора обаче го правят в името на каузата на фондацията, търсеща лечение срещу АЛС и даряват пари.

Президентът на САЩ Барак Обама бе предизвикан от вдовицата на Робърт Кенеди – Етел, също да се включи, но отказа и дари 100 долара. Актьорът Чарли Шийн се поля не с вода, а с 10 хил. долара в брой, които обеща да дари на ALS Association, и предизвика суперпопулярните си колеги от сериала „Двама мъже и половина“ да сторят същото.
Българските знаменитости обаче го правят повече за купона и го удрят на цирк. С изключение на Григор Димитров и Димитър Бербатов може би, които са част от западната култура и го правят като част от битката срещу АЛС. Някои от нашите знаменитости решиха да посветят изливането на вода върху себе си на пострадалите в Мизия - като пиар експерта Максим Бехар. Но предизвиканият от него банкер Левон Хампарцумян отбеляза, че е проява на лош вкус да се поливаш с вода заради пострадали от вода, и призова да се даряват пари на БЧК за поразения от бедствието град.

Бехар предизвика и еврокомисаря по бедствията Кристалина Георгиева, но тя отказа и обяви, че дарява 5000 лв. за пострадалите. Бившият министър Соломон Паси се заля в четвъртък и предизвика папата и краля на Бутан. А треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов хвърли ръкавицата на Бойко Борисов. Рапърът Спенс пък се поля и призова да се съберат пари за болната Ивелина Кехайова, но в клипчето не пропусна да се изгаври с вечния си враг Криско. Вече се появиха и фолкпевици, които се поливат с течности пред камери, но без никакви каузи, просто за да станат част от модата. Очаква се в най-скоро време тя да превземе и политиците като част от предизборната кампания. За тяхно сведение - Държавният департамент на САЩ вече забрани на свои служители да се заливат публично с вода.
Ако някой наистина иска да се включи в световното предизвикателство „Ледена кофа“, без да прави циркове в социалните мрежи, може да се свърже с представителите на АЛС асоциацията на интернет адрес www.alsa.org. Там има телефони, мейли и формуляр за дарение, чрез който може да преведете пари чрез кредитна карта и други форми на финансови разплащания през интернет.