Европа да се раздели с еврото, ако иска да продължи напред

Парите

22-08-2014, 11:56

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Според нобеловите лауреати на еврото се дължи високата безработица

Икономическият елит на света в лицето на носителите на Нобелови награди по икономика се съмнява в успеха на еврото за в бъдеще. Дори нещо повече - някои от лауреатите виждат именно в еврото корена на проблемите на европейската икономика и че само неговото премахване може да я задвижи отново, пише money.bg

"Не мога да си представя реално икономическо развитие с еврото", казва Джеймс Мирлес, преподавател по политикономия в Кеймбридж. Според него разходите за запазването на общ валутен съюз във времето ще изпреварят значително разходите при евентуално разделяне.

Темата за еврото е една от водещите на годишната среща на лауреатите на Нобелова награда за икономика. Учените се фокусираха най-вече върху проблемите на заетостта в държавите-членки на еврозоната. Според тях - високата безработица в страни като Испания, Италия и Франция се дължи именно на еврото."Много хора се аргументират, че при разрушаване на еврото банковата система ще рухне и с това щетите ще бъдат огромни. Те обаче забравят, че при калкулацията с оставането на валутата трябва да бъдат включени и загубите от безработицата", казва Мирлес.

Самата Ангела Меркел, която също присъства на семинара и държа реч, говори за подобрения на валутната общност. Според Мирлес Европа години наред е живяла добре и без евро. „С еврото няма да има равенство на трудовия пазар в Европа", заключава той.

Какво има предвид може да се види от статистиката за безработицата в страните от еврозоната. Разликата е драстична - докато в Германия тя е едва 6.7 процента, без работа в Италия са над 12 процента от хората.

В Испания дори всеки четвърти. При младежката безработица ситуацията е още по-драстична. В Италия тя е 44 процента, в Испания минава 50 процента. „Младите испанци и италианци, които сега заради рецесията не могат да си намерят работа, ще чувстват десетилетия последствията", казва Петер Диаманд, преподавател в шатскя MIT.

Именно първите години са решаващи за бъдещата кариера на всеки млад човек. Когато този важен опит бъде пропуснат заради безработицата, едно цяло поколение е заплашено от дългогодишна стагнация. А Европа трябва да се противопостави на това.

В този контекст думите на Кристофър Симс, преподавател по парична политика в Принстън, не звучат толкова драстично. „Ако бях политически съветник в Гърция, Португалия или Испания, щях да посъветвам тези страни да подготвят планове за напускане на еврозоната", казва носителят на Нобелова награда от 2011 година.