Общините ще разрешават строежи по общ модел

Новините

22-08-2014, 06:51

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Променят наредби, а не закони, за да намалят бюрокрацията при одобряване на проектите

Подаването и одобряването на проекти за нови строежи във всички общини ще става по един модел. Това стана ясно след вчерашната среща на заместник-министъра на инвестиционното проектиране арх. Георги Савов с браншовите организации в строителството.

"В момента за един и същ обект в Бургас и в столичния район "Красно село" например се иска различна по обем и вид документация", обясни пред в. "Сега" арх. Савов. Според него облекчаването на режима на издаване на разрешения за строеж може да стане и с подзаконови нормативни актове, а не само с промени в законите, каквито служебното правителство не може да прави. Затова започваме незабавни стъпки към по-прозрачен, по-предвидим и по-благоприятен инвестиционен климат в страната, каза той след разговорите с Камарата на строителите, организациите на архитектите и на инженерите в България.

Идеята е да се заложат нови точни и уеднаквени инструкции за общините какви строителни книжа да изискват от инвеститорите при подаването на проектите. Те ще бъдат записани в наредба номер 4 за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти на Министерството на регионалното развитие. Промени ще има и в Наредбата за категоризацията на строителните обекти. "Липсата на яснота поражда порочни практики, а когато има единни правила, това ще се прекрати", обясни още зам.-министърът. Като човек от проектантския бизнес още при встъпването си в длъжност той заяви, че ще работи за облекчаване на процедурите и сроковете в инвестиционния процес.

Облекчения при получаването на разрешения за строеж обещава всяко ново правителство. Бившият министър на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов и екипът му разработиха промени в основния строителен закон - Закона за устройството на територията (ЗУТ), но те бяха приети от парламента само на първо четене. Тогава при обсъждането на промените арх. Емил Жечев от Камарата на архитектите разказа, че в общините се "измислят" нови и нови документи, което пък давало повод за назначаване на нов чиновник, който да ги одобрява. В Германия се одобрявали едва 4 части в проекта - архитектурна, конструктивна, ВиК и част геодезия, а у нас - над 10 части. Това го няма никъде, отсякоха проектантите.

 Е-УПРАВЛЕНИЕ

 Промени се готвят и в Закона за електронното управление, стана ясно вчера след среща на транспортния министър Николина Ангелкова с представители на IT сектора. Екип от експерти по право и информационни технологии започва работа по проекта. Трябва да спре работата "на парче", за да може, когато един гражданин или юридическо лице има нужда от комплексна услуга, свързана с данни, които се съхраняват в няколко администрации, да заяви и получи документа онлайн, обясни Ангелкова.