Съдът остави на свобода кмета Христов

Прокуратурата протестира пускането му под гаранция

Апелативният специализиран съд потвърди мярката за неоклонение на кмета на район „Младост“ Христо Христов. Той беше арестуван миналата сряда по обвинение за участие в група, занимаваща се с имотни измами. В събота беше освободен срещу гаранция от 3000 лева.

Във вторник специализираната прокуратура обжалва мярката и поиска постоянен арест за Христов. По време на заседанието днес обаче единственият документ, с който обвинителите рзполагали, бил предварителен договор за продажба на имот, собственост на Христов и съпругата му. За него семейството на районния кмет получило капаро от 3600 евро. 2000 от тях били намерени при обиск в дома му, откъдето бяха иззети и 520 лева, приготвени за внасяне в спестовната книжка на най-малкото от 3-те деца на Христови. Тийнейджърът имал рожден ден преди дни и получил сумата вместо подаръци от роднините.

Освен срещу Христов, обвинение беше повдигнато на Мартин Петров, Борислав Команчев, Дияна Александрова и Веселина Спасова.  Петимата бяха преведени в София, където е седалището на специализираните прокуратура и съд. В събота Куманчев беше освободен, а Спасова не се яви пред съда, тъй като е в болница. Днес магистратите освободиха и Дияна Александрова.