Реформаторите готови да са алтернатива на последните управления в страната

Новините

21-08-2014, 16:58

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Бъдещото управление -без бивши премиери и министри на финансите

За постигане на политическите си цели Реформаторският блок ще се стреми към съставянето на правителство, в което позициите на министър-председател, финансов и вътрешен министър се заемат от политици с безупречна репутация, които не са заемали тези позиции в миналото, пише в декларация на блока от днес.

Партиите от Реформаторския блок се явяваме на предсрочните парламентарни избори, за да оправдаем надеждите за по-добър живот и европейски стандарти на политическо поведение, това е записано в декларация на политическата формация, разпространена от нейния пресцентър. Ще бъдем алтернатива на последните управления на страната и установения от тях модел на беззаконието и бедността, заявяват от Реформаторския блок.

От РБ посочват, че ще работят за незабавни реформи в правосъдието, сигурността и енергетиката; за цялостна реформа на публичната администрация и прекратяване на партийната намеса в държавната служба; за електронни услуги за гражданите, бизнеса и администрацията, електронни обществени поръчки. От РБ са за незабавно приемане на Европейския банков надзор, ускорено присъединяване на България към Еврозоната, активна роля на България в учредяването на Европейския енергиен съюз; за отстраняване от властови позиции на всички лица, свързани с бившата Държавна сигурност, лица със зависимост и конфликт на интереси.

РБ ще участва в реформаторско дясно-центристко правителство, което да отстрани БСП, ДПС и производните им от управлението на страната; да възпре ксенофобските и национал-популистки формации да диктуват дневния ред на управлението и да отдалечават България от Европа; да приеме стратегия за дясна социална политика, основана на реформа в образованието, здравеопазването и социалната сфера; да създаде благоприятна среда за развитие на бизнеса, честни и ясни правила за всички инвеститори; да подготви проект до 2016 г. за промени в Конституцията и избори за ВНС заедно с президентските избори през 2016 г.

РБ ще проведе операция "Чисти ръце" в цялостното управление на страната, няма да създава и да търпи зависимости при взимането на решения, се посочва още в декларацията. Политиката на РБ ще включва пълно разследване на политическите и икономически зависимости на последните управления.

Предлага се създаване на анкетна комисия за разследване на избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС и другите скандални назначения на държавни позиции; осигуряване на пълна публичност на договорите за "Южен поток" и другите големи инвестиционни проекти; разследване на дейността на КТБ и събиране на кредитите на банката, като нанесе публичен и икономически удар по политическата мафия.