Вноската за пенсия да се увеличи със 7,7%

Парите

21-08-2014, 07:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Над 22,031 млрд. лв. са загубените приходи от осигуровки за 14 години

Вноската за пенсия трябва да се увеличи със 7,7%. Така приходите от осигуровки ще бъдат достатъчни за плащане на парите за старини, без да се налага държавата да доплаща от данъците. Това сочи анализ на Националния осигурителен институт (НОИ), който ще се обсъжда утре в Консултативния съвет по пенсионната реформа, научи „Преса“.

Според Кодекса за социално осигуряване сега вноската за пенсия за хората от най-масовата трета категория труд е 17,8% върху заплатата за родените преди 1960 г. и 12,8% за родените след 1 януари 1960 г. (за тях 5% отиват задължително в частен фонд). Осигуровката се дели в съотношение 40 към 60 между тружениците и шефовете им. Наред с това държавата задължително прави вноска от 12% върху заплатите на всички работещи. Така средната осигуровка за пенсия е 26,3% върху доходите от труд.

За да се балансира системата, тя трябва да бъде 34%. Това означава сегашната вноска за родените преди 1960 г. да се увеличи с 4,2%, а на родените след тази дата - с 9,2%. Засега съотношението 60:40 в плащането й ще се запази.

Малко над 22,031 млрд. лв. са загубите за приходите на Държавното обществено осигуряване (ДОО) от 2001 до 2013 г. Причината е намалението на осигурителните вноски. През м.г. приходите от вноски за ДОО са 5,4% от БВП, а държавното участие в разходите - 6,1% от БВП. За сравнение десет години преди това от вноски са постъпили 8,1%, а държавата е участвала в харчовете с 2,5% от БВП. Анализът на НОИ сочи още, че вноската за болест и майчинство, която сега е 3,5% от заплатата, трябва да стане 3,8%, а тази за безработица – от сегашния 1% да стане 1,8% от заплатата.

Бивш шеф на НОИ напуска Консултативния съвет

Главният икономически експерт на „Подкрепа“ и бивш управител на НОИ Николай Николов обяви, че отказва да участва в работата на Консултативния съвет по пенсионна реформа. Според него „не е ясно кой кой е в този съвет, кого представлява, какви политически и корпоративни цели отстоява“. Той не приема и наложеното информационно затъмнение на работата на органа.

Съветът се състои от 28 души. „Поне 5 души от тях по някакъв начин са свързани с пенсионните фондове. Пак почнаха приказки за увеличението на дела от вноската, който отива там, а няма нито дума за намаляването на таксите или за начина на инвестиране“, коментира и вицепрезидентът на синдиката Димитър Манолов.