След въжрожденците - "Стена на Великите спортисти на България"

Мисия Варна

20-08-2014, 15:37

Снимка:

varnautre.bg / АРХИВ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Проектът има за цел да събуди младото поколение в България

Поредната образователна и вдъхновяваща инициатива на Неправителствената организация „Възрожденци - Варна” вече е в ход. Архитектите, идеолозите и реализаторите на „Стената на героите” във Варна запретнаха ръкави по новия си проект, който има за цел да събуди младото поколение в България. След ликовете на видните български революционери и възрожденци, красящи Аспаруховия мост, нова стена, този път на „Великите спортисти на България”, ще „заживее” в морския град.

„Новата стена ще е продължение на идеята. Този път сме подготвили доста интересни неща”, загатна пред Агенция Днес + Данаил Иванов от „Възрожденци - Варна”. Все пак той разкри и една новост - спортистите ще са в цял ръст. Общо 10 лика на световноизвестни наши шампиони спортисти ще украсят новата стена, намираща се под моста посока кв. „Аспарухово”. Половината ще са от миналото, които не са вече между нас, а другата половина от настоящето.

„До края на седмицата ще е готов първият лик. Засега няма да казваме кой е. Нямаме достатъчно средства за изработването на всички. За момента сме събрали пари само за трима. Този проект се оскъпява, тъй като първо бетонната стена трябва да се грундира, след това нанасяме спрейовете и чак тогава лака”, обясни Иванов. Ликовете ще бъдат изрисувани от улични художници, които работиха и по първия проект. Самите творци трябва да рисуват много сходно, за да се спазва точната композиция.

Спортистите, които ще попаднат на стената, са избрани от „Възрожденци - Варна”. „Нашето сдружение няма лидер. Имаме си определено място във Варна, където се събираме. Там е добре дошъл всеки патриотично настроен човек. Събрахме се всички, които сме в организацията и случайни патриоти и предложихме редица спортни хора. След гласуване избрахме кои от тях да попаднат на стената”, призна Данаил Иванов.

Той добави, че този път не замислят да събират пари чрез продажбата на фланелки. „Миналия път не се получи изобщо. Изтеглихме кредит за закупуване на фланелки и щампи. Продадохме едва 20 от тях”, изрази разочарованието си Иванов. Слухове, че осъществяват търговска дейност стопирали продажбата на фланелки. „В България знаете как е. Искам да кажа, че не го правим за печалба. Останалите тениски ги подарихме, а кредита го изплатихме с наши средства”, каза още членът на „Възрожденци - Варна”.

Още преди да бъде готова стената, тя вече предизвиква възхищение у нашите сънародници. Причината е перфектната работа по първия проект – „Стена на героите”, който бе реализиран с помощта на сдружение с нестопанска цел „ДЕМО”. „Творението на тези млади хора ни зарежда с положителни емоции. Дано повечето младежи в България са като тях”, пишат по форумите впечатлени граждани.

Младежите от сдружението не търсят помощ от институциите или поне не това е целта им. „Потърсихме общината за съдействие да рисуваме на стената. Финансова помощ търсим от нормалните граждани. Нека младото поколение да не е толкова умряло, а да се събуди. Правим го за младите! Нека като минат през стената да се замислят, кои са тези хора и какво са дали на България”, призова Дани Иванов.

След реализирането на проекта, ще се обсъди възможността „Стена на Великите спортисти на България” да бъде осветена, за да се вижда ясно и през нощта.

Този път „Възрожденци - Варна” се нуждаят от Вас. Ако желаете да се включите, ако желаете да помогнете, за да бъде реализиран проектът - ИЗЦЯЛО, банковата сметка на организацията е: IBAN: BG63BUIB98881035390700

Любослав Николаев Николов, Сибанк