Храната - част от възпитанието

Новините

19-08-2014, 07:09

Снимка:

n/a

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Отговорността е най-вече на родителите

На всеки шест месеца у нас се оповестява публично шокиращата статистика - всяко трето дете е дебело! След което родителите се хващат за косите и започва луда надпревара все едно откриват сега топлата вода - ама защо, ама как, то се храни здравословно. Да, ама не е достатъчно!

Повечето от въпросните майки и татковци записват отрочетата си в най-елитните училища, за което се редят на опашки цяла нощ в опит да ги вредят в редиците, след това - от първи до последен клас ги бутат на частни уроци и школи.

На практика децата залягат над учебници, книги и всякакви бумаги почти 10 ч.дневно. Устремът на родителите не спира - събота и неделя ги карат с коли на езикови школи и учебни занимални. По този начин подрастващите седят в продължение на часове неподвижни, придвижват се от точка А до точка Б максимум за пет-десет минути, а физическото им развитие е натикано в ъгъла.

Родители, не прецаквайте децата си с вашите амбиции, не ги помпайте до дупка, за да станат лекари, адвокати, мениджъри, зъболекари и ИТ специалисти. Не ги карайте да треперят, че имат петица в първи клас и от стрес да посягат към шоколада във всяко междучасие. Запишете ги на спорт, за за се справят с шока от образователната ни система,за да растат здрави, защото това е най-важното.

Държавата също изпада в паника от статистиката, че всяко трето българче е с наднормено тегло и се захваща да реши проблема всеки път, премахвайки баниците и увеличавайки ябълките в менюто на подрастващите, вместо да премахне абсурдната практика - на децата да им се пишат оценки още от първи клас, когато те тепърва се учат да четат и пишат.

Все пак отговорността е най-вече на родителите - те са тези, които трябва да помогнат на децата да се адаптират, па макар понякога и към абсурдните правила на държавата. Защото пълнеенето не е нито заради липсата на ябълки, нито пък заради седенето пред компютъра.

Храната и движението също са част от възпитанието. Ако не изградиш на детето си навици още от малко да спортува и да се храни правилно, в по-късна възраст то ще напълнява, а в още по-късна възраст - ще се разболява. А това вече е начин на живот, независимо дали човек е лекар, адвокат, мениджър, зъболекар или ИТ специалист.