Студенти: Може да печелим от "комунистически" туризъм

Туризъм

19-08-2014, 06:43

Снимка:

Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Според туроператори наследството на комунизма е неразработена пазарна ниша, но имат известни резерви

България може да печели от комунистическото си наследство, ако превърне затвора в Белене, паметника на Бузлуджа и други символи от близкото соцминало в музеи, които да рекламира като туристически продукт. До този извод стигнаха в дипломните си работи студенти от Висше училище Международен колеж (ВУМК), завършили съвместни магистърски програми по международен туризъм с британския университет “Кардиф Метрополитън”.

Въпреки че отрицанието на социалистическата епоха още е живо и продължава да е част от обществените и политическите дебати, повечето българи смятат, че символите на студената война, плановата икономика и режима на Тодор Живков могат да привлекат гости от чужбина.

Така смята дипломантката Вероника Ачигьозян. Тя направила анкета сред 400 души, като над 60% от тях подкрепили идеята за облагородяване на дадени паметници от новата история на страната ни с цел туризъм.

Много от държавите в Европа като Румъния, Албания, Полша и Германия, превърнаха своето комунистическо наследство в туристическа забележителност, а ние още не можем да приемем миналото и да си извадим поука от него.

Като резултат много сгради и паметници, които биха били интересни за туристите, се рушат, твърди Вероника.

Варненски туроператори също смятат, че наследството на комунизма е неразработена пазарна ниша, но имат известни резерви. Практиката им показала, че интересът към такъв тип турове е слаб. “На сезон могат да се съберат по 20-30 ентусиасти в малки групи”, коментираха браншовиците.

Според тях първо паметниците трябва да се стегнат и да се популяризират като част от традиционните обиколки. За пример експертите дават Музея на социалистическото строителство в Девня, в който е събрана историята на Долината на химията. Сега организирани групи рядко ходят там, защото краткото време за престой гълта съседният Музей на мозайките.

Специализираните турове могат да станат рентабилни, ако във Варна заработи Ретро музей на соца. Идеята е на колекционера Цветан Атанасов, който търси дом за колекцията си от хиляди предмети и автомобили от времето на социализма.