Продават на търг кораба "Петър Берон"

Парите

18-08-2014, 07:00

Снимка:

maritime.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Той е плаваща учебна база

555 555,55 щатски долара е първоначалната цена, за която "Български морски квалификационен център" ЕАД продава моторния кораб "Петър Берон". От години той се използва за учебна база на Морския център и стои на котва в стария плавателен канал, свързващ морето с Варненското езеро.

За продажбата му се говори от дълго време, но едва сега БМКЦ обяви процедурата. В обявлението за търга изрично е посочено, че "корабът се продава такъв, какъвто е и където е", съобщава maritime.bg. Търгът ще се проведе на 29 август, а стъпката за наддаване ще бъде 5555,55 щ.д., обясниха от центъра.

Процедурата ще бъде с тайно наддаване и открито заседание. Желаещите да участват ще трябва да внесат депозит от 275 000 долара. Кандидати могат да бъдат физически или юридически лица, но без регистрирани в офшорни зони. От БМКЦ изискват участниците да докажат възможностите си да осигурят безопасното провлачване (буксировка) на "Петър Берон" и да изпълнят всички изисквания за осигуряване на кораба над водата и предотвратяване на замърсяването на морската среда. По неофициална информация към момента само една компания е проявилаинтерес и е закупила тръжна документация.

Корабът "Петър Берон" е построен в корабостроителницата Joseph L. Thompson & Co в Съндърланд, Англия. На вода е спуснат на 4 септември 1948 г. Първото му име е Brandanger и е бил собственост на базираната в Норвегия Westfal-Larsen & Co. AS. Дълъг е 139,26 метра, широчината му е 18,02 метра, а максималното газене – 8,26 метра. Максималната скорост, която развива под български флаг, е 13,5 възела, а екипажът му е като на товарен кораб, от 36 души. Главният двигател е двутактов петцилиндров дизел Doxford, построен в Съндърланд и има мощност 6250 к.с.