Руският интерес към имоти в България секна

Парите

18-08-2014, 06:44

Снимка:

Varnautre.bg | Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Според експерти се повтаря същият филм като с англичаните

Онова, което до неотдавна тайно плашеше брокерите на недвижими имоти особено по Черноморието, е на път да се случи - срив в интереса на руснаците да купуват. Макар все още да не се признава от всички, спадът е налице, а някои експерти в бранша с недвижимости дори казват, че се повтаря същият филм като с англичаните - интересът изведнъж е изчезнал и немалко руснаци вече пробват да се освободят от купеното.

Сделките са поне с 30% по-малко

Още през март - април, когато ЕС обсъждаше затягане на визовия режим за посещения на руски граждани в страни от общността, специалисти от бранша отчетоха, че има забавяне и отлагане на планирани сделки. Тогава надделяваше мнението, че това е само временно явление и когато кризата Русия - Украйна отмине, сделките все пак ще се сключат.

Но в края на юли и началото на август стана ясно, че определено има криза с руснаците, които бяха движещата сила особено на пазара на ваканционни имоти.

Според управителя на веригата от агенции за недвижими имоти "ЕРА" Теодора Димитрова през първото полугодие на тази година в региона на Варна и Бургас има 35% по-малко вложения на руски граждани в недвижими имоти в сравнение със същия период на миналата година.

"Причините за подобно развитие са комплексни. Но най-важната от тях е геополитическата криза в региона Украйна - Русия. Тя неизбежно дава отражение върху интереса към покупка на втори дом", каза Димитрова.

Местни агенции допускат, че подобни данни силно подценяват случилото се. Според Владимир Ковалийски от Варна сривът вече е достигнал 50%. Клиентите от Русия и страните от бившето ОНД са се отдръпнали първо от купуване на имоти около Бургас и Слънчев бряг, а по-късно се е случило видим отлив и от имотния пазар по Северното Черноморие.

Нещо повече - дори част от руснаците, които вече са се снабдили с втори дом по Българското Черноморие, искат да се освободят от него и почват да продават. Засега обаче безуспешно, защото най-често искат да вземат за недвижимостта същата цена, която са платили.

"Клиентите, които продават, не искат да разберат, че времената, когато руснаците купуваха, без да питат за цената, отдавна вече отминаха. Всеки се надява, че ей сега ще дойде един милионер от Москва и ще купи точно неговото жилище. Милионерите обаче ги няма и скоро няма да дойдат. Повтаря се същият филм както навремето с англичаните. Имаше голяма вълна от Острова, която бе временна и отмина. После британците хукнаха сами да си продават българските имоти и повече никога не се върнаха", коментира Ковалийски.

Разликата е единствено в това, че при британците мотивът за купуване на имот в България беше, че тук очакваха възвръщаемост от порядъка на 10% и повече. И се разочароваха, когато видяха, че в най-добрия случай тя е 2-3%, което ги накараха да пренасочат вниманието си към други пазари. Докато руснаците купуват най-често с намерението един ден да дойдат да живеят тук.

Причините

Кризата с Украйна сама по себе си не може да е причината за отдръпване на руските купувачи. Но събитията повлякоха след себе си и силно обезценяване на руската рубла, което почти изведнъж е лишило тези купувачи от предишните финансови възможности.

Друга важна причина е отдръпването на самите туристи от Русия. Поне досега механизмът на този пазар винаги бе свързан с почивка в България. Руснакът обикновено първо идва като турист, харесва му и почва да търси постоянно жилище с цел по-късно да се пресели на Българското Черноморие или поне да доведе семейството си.

А точно това лято за първи път от 4 години насам има спад на руския пазар. Още в началото на сезона туроператорите предупредиха, че записванията са с 10-15% по-малко. В края на юли големи курорти като Албена вече отчитат 5% по-малко туристи от Русия. Освен обезценяването на руската валута причината бе и че Москва призова държавните чиновници да почиват в Крим. За капак на всичко това лято се случи и безпрецедентен фалит на цели 6 големи руски туроператорски фирми, част от които зарязаха туристите си в чужбина, включително и в България. Това ще има дългосрочни последици върху интереса към страната нищо че България не носи никаква вина за проблема.

Слабо търсене на евтини имоти

В резултат на всичко това през последните месеци се наблюдава ориентиране на все по-малкото руски купувачи на жилища към по-маломерни и по-евтини имоти.

Според Радостина Шивачева, член на управителния съвет на "Сдружение брокери на имоти", в момента търсенето от страна на руснаците е насочено към ново строителство, но на маломерни жилища - около 50 кв.м, с ценови диапазон 30 000 - 40 000 евро. Възродилият се напоследък интерес и към покупка на жилища в по-големи градове по Черноморието напълно се е изпарил.

Според Шивачева обаче има голяма вероятност съществуващият все пак интерес на руснаци към жилища в България да се пренасочи към наемането на имоти. Тя посочи, че във връзка с два проекта - рехабилитацията на мощности в "Лукойл България" и строежа на "Южен поток", вече се наблюдава засилено търсене на жилища под наем от страна на руските специалисти. Това обаче изглежда като капка в морето, като се има предвид, че в последните години руските граждани, регистрирали покупка на имот в България, са средно по 10 000 - 12 000 на година, а общият брой на купените имоти е към 500 000.

Засега никой от експертите в бранша не говори за влияние на случващото се върху цените на имотите. Според националната статистика през първото полугодие дори има лек спад на цените в цялата страна, но поне в шестте най-големи града, където са съсредоточени най-голям брой сделки, има съвсем леко увеличение.

Според "Бългериън пропертис" средната цена на жилищата в района на Слънчев бряг например продължава да е 600-700 евро на квадратен метър до 800-1000 евро за най-новото строителство, което се случва най-вече в западната част на курорта.