Лодките по главната - "чарът на несъвършеното"

Мисия Варна

18-08-2014, 09:27

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Дива лоза без плодове ще хвърля сянка около Дупката

Лодките, които трябва да изпълняват ролята на цветарници в пешеходната зона на Варна (на кръстовището на бул. "Княз Борис I" с  ул. "Шипка"), предизвикаха през последните месеци множество коментари, недоволства, подигравки и дори съмнения за злоупотреби. Освен че просто не харесват на всички, причина за бурната реакция е и видимата ръжда по тях, образувала на места дори шупли. Логично застарелият външен вид няма как да е придобит в краткия период от поставянето им досега. Очевидно, че ръждата е част от замисъла на проектантите на още недовършения външен вид на главната улица.

Затова потърсихме за коментар единия от авторите - арх. Борислав Игнатов, нашумял с авангардните проекти на сгради, с които спечели множество награди след завръщането си от САЩ. Само преди седмица младият архитект откри и новата си арт инсталция - "Цифров облак", на входа на Морската градина.

"Това е търсен ефект, който подчертава индустриалното и корабостроително минало на Варна. Има много подобни примери от градове като Хамбург и Ливерпул, където съвременният дизайн е вдъхновен от индустриалния дух на миналото и се търси чара на първичното и несъвършеното, вместо изкуствената стерилна "хубост" на излъсканото и помпозното", каза той за така обсъжданите лодки. Всички метални части - цветарниците, пейките и решетките, са обработени със специален препарат, който да предизвика оксидация и да има ефекта на активна ръжда. След края на строежа те ще бъдат почистени от праха и ще бъде положен последният слой запечатващ лак.

По перголата (колонадата до Дупката) ще расте дива лоза - вид, който не дава плод и така не привлича насекоми. Целта е да се осигури естествена сянка за пешеходците в зоната, където физически не може да има дървета поради това, че отдолу има бетонна плоча, покриваща крепостната стена на Одесос. Именно поради тази причина лозата ще бъде засадена в "сандъците", които се виждат до някои от колоните и в които има предвидена поливна система.

В момента се изработват и кошчета със същия мотив - чайки и вълни, като по решетките. Специални ограждения ще сменят потрошените решетки на руините в началото на бул "Княз Борис I". Дупката засега просто ще бъде скрита с оригинални пана. Поне до решаването на проблема с нейната собственост. Преди да падне от власт правителството на ГЕРБ преговаряше с мажоритарния собственик на терена - пловдивския бизнесмен и лидер на БСП Георги Гергов, Дупката да бъде прехвърлена на Община Варна и да стане музей и амфитеатър под открито небе. Разговорите бяха прекратени от кабинета "Орешарски".