Не се чудете, ако утре видите НЛО

Животът

17-08-2014, 23:36

Снимка:

НАСА

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Венера и Юпитер се доближават час преди изгрев

На 18 август ще има „съединение” на планетите Юпитер и Венера – най-ярките планети, които въобще могат да се видят с невъоръжено око на небето, обяви Пенчо Маркишки, физик от Националната астрономическа обсерватория в Рожен, пред Фокус.

Сутринта на 18 август около час преди изгрева на Слънцето - около 5:30 часа за София, двете планети ще изгреят видимо близо една до друга и ще могат да се наблюдават. Те ще са толкова близки, че ще се побират във фокуляра на телескопа, с далекогледна тръба ще се побират заедно, което е атракция за любителите, защото двете планети са ярки и когато се доближат една до друга видимо образуват още по-ярък обект, обясни физикът.

По думите му, явлението може да се наблюдава от места, откъдето се открива изток-североизток. Нужен е нисък хоризонт без височини по него, например от високите етажи на блокове за по-добра видимост.

„Обикновено тогава зачестяват съобщенията за НЛО и за други аномални явления, защото в такива моменти човешкото въображение се отключва”, обясни Пенчо Маркишки.