Преглеждат емигрантите на Морска гара (ВИДЕО)

Предимно жени и деца бяха заловени на открадната яхта

Три линейки - две на Бърза помощ и една на военно-медицинска академия са в момента на Морска гара във Варна. Всеки от нелегалните емигранти минава през някой от медицинските екипи за преглед. Едно дете е откарано в болница тъй като е било с температура,  дехидратирано и с болки в корема. Една жена е припаднала.
Всички бежанци са с медицински маски на лицата. 63-мата са прекарали поне два дни в морето натъпкани в 10-местна ветроходна лодка.

На място има и екип на БЧК, който осигури на бежанците 150 хляба, консерви, вода, памперси, маски за лице и хигиенни материали. 

Преди малко на Морска гара пристигнаха кметът Иван Портних и заместникът му Тодор Иванов.

Откраднатата яхта, на борда на която са били емигрантите, е била заловена до нос Шабла на път за Румъния. След това е била ескортирана от катер на Гранична полиция. На борда й са намерени 59 афганистанци и четирима сирийци. Сред тях има 18 жени и 16 деца. В момента с чужденците се занимават граничните власти, които изясняват от къде са се качили на плавателния съд и как са стигнали до източната граница на Европейския съюз.

"Баварията" изчезнала преди 3 дни след като 2-ма турски граждания я наели за круиз до Турция. Маршутът трябвало да бъде Варна-Истанбул-Варна. Наемателите първо искали да вземат кораб, после ветроход, накрая се спрели на Баварията. Посредник при сделката била туристическата фирма „Евъргрийн“. Когато тръгнали, на шкипера Стоян Стоянов му направило впечатление, че ма всички пристанища минават много бързо и без проблеми с граничните власти. В първото турско пристанище Енеада, двамата мъже отишли да оправят документите, а шкипера настанили в хотел. След няколко часа, когато се събудил, Стоян установил, че яхтата я няма. Собственикът направил всичко възможно капитанът бързо да се прибере у дома, днес се очаква той да пристигне във Варна.

Неочаквано днес изчезналата "Bavaria 33 Cruiser" се появила на варненското пристанище, ескортирана от катер на Гранична полиция. В нея имало 63 души.
"Как са оцелели - не е ясно. Яхтата е 10-местна - 6-ма пътници и 4-ма души екипаж. В момента не става вече за нищо. Потрошена е напълно, оборудането -също, очевидно не е била управлявана от професионалист. Цяло чудо е, че времето беше хубаво и не са се удавили", обясняват служителите от LZ Yachting. Яхтата е частна собственост, но е внесена и продадена от фирмата LZ Yachting. През нея станало наемането на лодката и осигуряването на капитан.

Само преди седмица други трима нелегални емигранти бяха намерени в тир, паркирал в базата на КООП търговия във варненския квартал "Възраждане", научи Varnautre.bg. Шофьорът спрял, за да разтовари стоката си в един от складовете, но щом отворил вратите на камиона, трима афганистанци изскочили отвътре. Те са на по 17 години. Момчетата са срязали брезента на покрива на превозното средство и са влезли вътре. Тирът е влязъл в България от Турция на пункта Лесово.