Сянката на убития Борислав Манджуков тегне над 5-те милиона от тотото

Бащата на едно от момчетата дал солидна сума на бизнесмена за строителството на жилище

Безпрецедентен опит двама тийнейджъри да приберат с измама един от най-големите джакпоти в историята на българския спортен тотализатор взриви държавата. Умните хлапаци успяха да измислят схема, с която едва не „спечелиха” шестицата от 51-вия тираж на играта „6 от 49” в размер на 5 026 320,6 лв.
Разкриването на схемата с хакването на централния сървър на тотализатора и манипулирането на фиш, с който 19-годишните братовчеди Николай и Продан Маринови уж стават тото - милионери, постави редица въпроси. Официално бе съобщено, че към настоящата натрупана сума от 1 796 986,46 лв., се прибавят и над 5-те милиона, които хакерите се опитаха да откраднат в началото на месеца. „Искаме да уверим участниците, че печалбата от 5 026 320,60 лв. ще бъде върната към настоящия джакпот във второто теглене на „6 от 49” до стотинка. Ние вече сме депозирали в Комисията по хазарта нашето желание това да стане още този четвъртък и се надяваме те да се съобразят и възможно най-бързо да официализират решението си”, увериха от „Български спортен тотализатор”. Колосалната сума ще доведе до невиждано лавинообразно и масово пускане на фишове, а пунктовете ще се пукат по шевовете следващите дни, прогнозират тото-маниаци. Всеки с трепет очаква какви ще са следващите печеливши числа, но мнозина няма да забравят комбинацията: 5, 16, 25, 27, 28, 36, които Николай и Продан „познаха” с една единствена колонка от 70 ст. от фиш и замалко не надхитриха всички. Неуспешният им опит им докара обвинения в измама в особено големи размери, а наказанията, които ги заплашват, са затвор от 3 до 10 години и конфискация на половината имущество. Дръзкият и безпрецедентен опит да приберат джакпота е в процес на разследване, а двамата младежи, които са кандидат морски офицери, остават в ареста на „Майор Векилски” в София.

Тийнейджърите бяха закопчани в сряда във Варна, а в петък бяха конвоирани в столицата, където с тях се зае Софийска градска прокуратура. Безумният план да цакат компютърните системи на тотализатора дошла, след като те предварително пуснали фиш за тиража на 26 юни, но след изтеглянето на числата видели, че остават с празни ръце. Тогава, къде на майтап, къде на истина, Продан подхвърлил на първия си братовчед Николай, който бил възпитаник на Математическата гимназия във Варна в паралелка „Информатика”, идеята за хакването на системата, разкриват пред „ШОУ” източници, отлично запознати с разследването. Ники, който имал завидни хакерски умения, прегърнал предизвикателството и седнали на домашния му компютър. Именно поради тези данни на разследващите, прокуратурата твърди, че младежите предварително са

планирали удара

Николай успял да пробие защитата на системата за залагания на тотализатора и чрез откраднато потребителско име и парола на служител проникнал в базата данни, в която се съхраняват електронните фишове на участниците в играта. После подправил електронния фиш, така, че числата в него да съответстват на техния хартиен и на издадената им от пункта квитанция, сочат още данните от разследването. След като направил така, че и серийните номера на електронния и хартиения фиш да отговарят, работата „заспала”. Оставало една пречка пред двамата братовчеди - да се справят с проблема да променят комбинацията от числа в техния хартиен фиш, тъй като той трябвало да бъде представен при поискване на печалбата. Интелигентните младежи намерили решение. Продан посетил централата на тотализатора в София и подал молба да му бъдат изплатени парите. От събраните материали по делото става ясно, че той представил скъсан наполовина празен фиш, на който не се виждали никакви попълнени числа, а само серийният номер. Второкурсникът в Морското училище смотолевил, че предишната вечер се сбил с приятел за подялбата на печалбата и при спречкването скъсали фиша, като другата половинка била запиляна. Кандидат морският вълк бил посочил предварително и банкова сметка, а също така оставил и личната си карта, като поискал да не се съобщава, че той е печеливш, разкрили още разследващите. При вида на скъсания фиш обаче, служителките заподозрели, че

има нещо гнило в цялата работа

За опитните тотаджийки не било трудно да надушат измамата, понеже при подаването на фиш се подават три отрязъка – един за участника и два, които остават на съхранение в тотализатора. Елементарно било да се сравнят номерата и моментално лъснала измамата, тъй като попълнената печеливша комбинация не съответствала на реалните числа в хартиения фиш. В този момент служителките казали на Продан да изчака, но той се подплашил и изчезнал, като дори си изключил телефона, става ясно още от материалите по делото.

За сметка на това обаче, започнал да се хвали, че очаква голяма сума пари от София и се оглеждал за скъпи вещи, твърдят още от държавното обвинение. Междувременно от отдел „Киберпрестъпления” към ДАНС проследили IP адреса, от който е влизано в системата на тотализатора. Към делото е представена справка от мобилния оператор, от която е видно, че жилището на Николай Маринов използва друг IP адрес, а не този, от който са извършени манипулациите, но също така стана ясно, че интернетът, който ползва семейството на Николай, е с динамично IP. Така или иначе, адвокатът на Николай – Юлиян Георгиев, който е и един от топ юристите на Варна и шеф на колегията в града, заяви, че по никакъв начин не може да се твърди, че именно надареният младеж е пробил сървъра. „Със същия успех може да се каже, че е майка му или пък баща му”, заявява пред „ШОУ” адвокатът.

Тепърва разследващите ще нищят безпрецедентния казус с опита да бъде отмъкнат джакпота от тотото. Докато десет компютърни специалисти ще работят над експертиза, която трябва да установи от кой IP адрес и как точно е влязъл хакерът в системата на тотализатора, защитниците на двете момчета усърдно се запознават с оскъдните материали от разследването, които са им предоставени, тъй като ще обжалват постоянния арест на Николай и Продан.

„Пробвахме на шега”

пък казали след задържането си двамата мераклии, разкриват пред вестника на народа запознати с тото- одисеята. В съдебна зала обаче нито един от тях не е признал за извършването на дръзкия опит oа бъде прибрана печалбата, а по думите на Юлиян Георгиев – те даже не са давали никакви обяснения.

При вземането на мярката им за неотклонение „задържане под стража” стана ясно, че те са от читави семейства, синове на морски офицери. Продан е вече втори курс в Морското училище, а братовчед му Николай е бил приет тази година, веднага след завършването на Математическата гимназия във Варна. „Отличен ученик, няма наказания. Завършил е с 5,62 успех в паралелката по „Информатика” с английски език”, разкри пред „ШОУ” директорът на гимназията Павлин Петков. По думите му Николай е много способен младеж, който има няколко разработки за обществено ползване. Като цяло бил индивидуалист. Умеел обаче да работи и в екип и заедно със свои съученици изготвили проект за електронни бележници, който първо бил представен на научна конференция във варненската община, а след това бил одобрен за ползване във всички училища в града.

Че и Николай, и Продан произлизат от добри семейства, които се ползват с изключително доверие в обществото, се увери и репортер на „ШОУ”, който разпита хората в морския бранш. Бащата на Продан е капитан на кораб, а този на Николай също плава, но като главен механик. Единствено „ШОУ” обаче научи, че младежите са потомствени моряци, а техният дядо е Пройно Маринов, който освен уважаван капитан, е и една от жертвите на измами на убития през март месец тази година Борислав Манджуков. Всъщност, застреляният пред дома си в столичния ж.к. „Бокар” варненски бизнесмен е бил приятел с бащата на хакера Николай – кап. Ивайло Маринов. Именно близката им връзка станала причина преди десетина години морякът да му се довери и да му даде на четири пъти солидни суми, които да инвестира в строеж на луксозна кооперация в Гръцката махала във Варна. Парите били гарантирани с четири Записа на заповеди, а като гарант се явявало лицето Георги Циров, чрез фирмата „Си Секюрити” ЕООД. Един от документите за 13 440 евро бил на името на Ивайло Маринов, а другите три за близо 57 000 евро - на баща му, тъй като Иво плавал и често го нямало у дома. Парите Манджуков трябвало да върне през 2005 година, но „по стар тракийски обичай” Борислав започнал да увърта. Пройно Маринов успял обаче да си уреди среща с него, която се състояла на тротоара на едно от валутните бюра на бизнесмена. Тогава

Манджуков го излъгал

че е готов да му купи билет за Дубай, където в момента бил шефът на строителната фирма „Си Секюрити” ЕООД. Маринови обаче се усъмнили, че Борислав ги мотае и подали жалба, а от проверката станало ясно, че Циров е обикновен зидар и няма идея в какво е бил забъркан. Освен това подписите, положени от негово име върху Записите на заповеди, са изфабрикувани от друго лице – факт, станал ясен от графологичната експертиза по наказателното дело, което се водеше приживе срещу Манджуков. Впоследствие Ивайло Маринов успява да спечели заведено друго, гражданско дело, и си връща парите. „След дълги перипетии чрез изпълнително дело след 3 графологични експертизи, че подписът е на Манджуков, синът ми си върна 13 440 евро по първата Запис на заповед. Моите три обаче потънаха в дебрите на Темида. Манджуков твърдеше, че дори не ни познава. Системата работеше за него. Делата се отлагаха по различни причини, докато през 2013 г. в районния съд ни сложиха кръста с новината, че 5-годишният давностен срок е изтекъл и тези близо 100 000 лв. няма кой да ни ги върне. Месеци преди това Манджуков ме потърси и поиска да оттегля иска и да ми върне половината пари. Сега съжалявам, че отказах”, разказва след убийството на Борислав Манджуков Пройно Маринов пред медиите. За ликвидирания с два куршума бизнесмен пенсионираният морски капитан казва още: „Такъв мошеник през целия си 75-годишен живот не съм срещал!

Продължава да ни мами и от отвъдното

Превърна живота ми в ад, който продължава, и краят не се вижда”.

Дядото на двамата мними тото-милионери, които „взривиха” държавата, продължава да води своята битка за запазване на имотите си. Заради това, че Манджуков ги измамил, съдия-изпълнител запорирал апартамент, гараж, вила и дворно място на негово име. Основанието било Запис на заповед, която уж той подписал през 2009 година в полза на лице с имената Калоян Бърдаров, за което никога не е чувал. Според нея трябвало да му изплати до септември 2012 година 102 000 лв., като запорите били наложени по изпълнително дело от миналата година, за което изобщо не бил уведомен. По думите на Пройно Маринов цялата схема е дело на престъпна комбина, а в дъното й бил Манджуков, който е злоупотребил с личните му данни. Макар и вече в гроба, делата на скандалния варненски бизнесмен още носят тегоби за пенсионирания морски вълк, който се опитва да спаси имотите си, някои от които вече са на търг.

Освен това възрастният мъж сега ще трябва да мисли и внуците си, които имат сериозен проблем. Една от хипотезите е, че идеята за хакването на тотализатора щукнала на двамата тийнейджъри, за да могат да покрият щетите от измамите на Манджуков. Към момента обаче, разбира се, тя няма никакво реално потвърждение.

Репортерът на „ШОУ” издири адреса на Николай Маринов, откъдето се твърди, че е била извършена хакерската атака. Домът му се намира в центъра на Варна, където тийнейджърът живее със своите родители. Наш репортер успя да издири и телефона на семейството и се свърза с бащата на Николай, който се е върнал от рейс само преди седмица. Изненадващо обаче морският капитан пробва нелеп финт, за да се измъкне от коментар по тема №1 в страната през последните дни. „Аз съм боксьорът Ивайло Маринов, не съм капитан. Често ни бъркат...”, врътна ни той и затвори телефона.