Вадят лудите от списъка след 5 г. послушание

Животът

17-08-2014, 08:41

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Здравният министър даде зелена светлина на регистъра за опасните психоболни

Аз съм "за" регистъра за опасните психично болни и ще работя за стартирането му. Това заяви пред "Труд" здравният министър д-р Мирослав Ненков. Според членове на работната група, заела се с изготвянето на листата, тя трябва да започне да се попълва през есента. "Не искам да поставям срокове, но ще направя необходимото да стане факт", отвърна д-р Ненков. Той е получил писмо от експерти, които му предлагат добре да прецени кой да има достъп до регистъра и кои специалисти да имат право да записват опасните душевно болни.

"Има хора, които подскачат срещу "маркиране" на пациентите. Но аз също съм отбелязан в регистъра на българите с хипертония, тъй като имам високо артериално налягане, с тази разлика че не представлявам обществена опасност, освен ако не падна върху някой, като получа инфаркт и го затисна", каза още министър Ненков. Той е категоричен, че листата не е дискриминационна, а изцяло в обществен интерес.

"У нас има 12 центъра по психично здраве (бившите психодиспансери), а във всеки един от тях има по около 12-15 пациенти, които представляват заплаха за себе си и околните. Т.е. около 1500-2000 българи би трябвало да влязат в регистъра, чието създаване е регламентирано със Закона за здравето още преди 5 години", коментира и проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия.
Тя посочи, че работещите психиатри у нас са около 500 души и би следвало точно те да имат право да вписват пациенти в листата. Но много важно е тя да бъде обвързана с финансиране, т.е. да има средства за допълнителни медицински грижи за регистрираните пациенти. "Ако опасно болен пациент изпадне в пристъп, в началото проследяването му трябва е по-често, по късно - да се разреди", каза каза още проф. Миланова. Дълго се обсъжда защо точно след 5 г. болният да може да се отпише от листата, ако през този период не се е влошавал. "Не само защото по света и при много други заболявания се следи за 5-годишна преживяемост и успех на терапията, но и защото 5-годишната ремисия ще докаже, че съответният болен вече наистина не е опасен", обобщи проф. Миланова.