Пуснаха кмета Христов срещу парична гаранция от 3 хил. лева

Съдът чака от него документи за намерените в дома му редки монети

Мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 3 хил. лева определи Специализираният наказателен съд в София на кмета на варненския район "Младост" Христо Христов. Това съобщил за Topnovini.bg адвокатът на общинския управник - Бранимир Балачев. По думите му с мярка "подписка" от ареста е освободен и обвиняемият Борислав Команчев. За другите двама задържани при спецакцията на ДАНС във Варна, Мартин Петров и Диана Александрова, съдът е определил най-тежката мярка за процесуална принуда - "задържане под стража". Припомняме, че сочената за лидер на престъпната група Веселина Спасова е в болница и днес не се яви пред съда.

Христов и останалите задържани бяха задържани в сряда сутринта и първоначалната им мярка за неотклонение беше удължена със 72 часа с решение на прокуратурата. Те изтичат в неделя сутринта и затова днес в 16 часа беше насрочено заседание за определяне на мерките за неотклонение на 5-мата задържани.

Според Балачев магистратите са преценили, че Христо Христов и Борислав Команчев не са участвали в организираната престъпна група за имотни измами. Причината съдът да не освободи районния кмет без да налага гаранция била, че при обиска в дома му на 13 август са открити монети с нумизматична стойност. За тях семейството на общинския управник не могло да предостави документ за произход, какъвто иначе притежава, допълни Балачев.

Според работното обвинение групата е действала от началото на 2010-а година, но имало оперативни данни, че тя е започнала да разгръща дейността си 6 години по-рано. Спецпрокуратурата твърди, че групата е прилагала две схеми за имотни измами, а общинският управник Христо Христов е играл ролята на посредник. Той е осъществявал контакт между брокерката Веселина Спасова и служители от районните администрации във Варна, които изнасяли информация за имоти с неплатени данъци. След това подставени лица плащали налозите за последните 5 години и така, чрез нотариални обстоятелствени проверки, са придобивали имотите по давност, които били продавани на лице от групата. Впоследствие те били препродавани на действителни купувачи. Другата схема е ставала чрез декларации пред поземлената комисия във Варна, като обект на престъпна дейност са били земеделски земи.