Първите европейци се родили в наш „Козарник“

Новините

16-08-2014, 09:31

Снимка:

"Преса"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Римската колония Рациария е най-добре финансираният обект у нас с 80 хил. лв. за разкопки

Следи от първите жители на Европа излязоха при археологическите проучвания в пещерата Козарника край Белоградчик това лято. Разкопките там приключиха преди дни, а екипът на ст.н.с. Николай Сираков от Археологическия институт с музей при БАН намери човешки кости на 1,5 млн. години. Експедицията, която се реализира с френска подкрепа, доказва, че неандерталците се заселили на Стария континент, като тръгнали от Африка и минали през Балканите. Екипът разкрил още работилница за първобитни бижута на 38 000 години и огнища за приготвяне на храна и за изработка на сечива и оръжия. В пещерата, дълга 200 м, са излезли и открити кости на много животни, по които учените установили, че прачовекът е ловил големи риби в близките реки.

Планираните археологически разкопки тази година започнаха по-късно от предвиденото, но учените пожънаха вече значителни успехи. Златно-сребърно монетно съкровище от Ивайловград, древна кръчма край Троян и римски магазини в Рупите са част от ценните находки.

Редица експедиции бяха на косъм да пропаднат заради липса на държавно финансиране. В началото на лятото джобовете на родните археолози бяха все още празни и вместо да се отправят към обектите, те започнаха да се молят за пари. В момент на отчаяние изтъкнаха, че в 136-годишната история на Третата българска държава за първи път няма да се гласуват пари за теренни проучвания. Бившето правителство все пак отпусна обещаните 2 млн. лева за планирани разкопки на близо 100 обекта и в средата на юли учените уверено хванаха кирките. Най-голяма част от държавната субсидия (около 80 хил. лева) ще отиде при екипа, който ще работи в римската колония Рациария.

В последните дни археологът от НИМ д-р Ивайло Кънев се похвали, че е открил съкровище от билонови монети (билонът е сплав от сребро и злато - б.а.). Находката е излязла при проучвания в родопската крепост Родестица, съществувала от IV до ХIV век. „Император Алексий Комнин заповядал да оберат свещени съдове от манастирите, претопил ги и насякъл монети, с които плащал на войската“, обясняват специалисти.

Средновековна кръчма пък излезе при възобновените проучвания на крепостта Мисионис край Търговище. В сградата археолозите намерили части от плоско стъкло и остатъци от чаши, десетки монети и накити. Екип от български и американски учени се върна в античния град Хераклея Синтика край Петрич. В северната част на форума му те разкриха две интересни сгради от III-V в. Вероятно помещенията са използвани за търговия. Там са намерени архитектурни детайли, мраморни орнаменти, театрални маски.