ДАНС разкри схема за подмяна на антики в музеите

Крими

16-08-2014, 09:09

Снимка:

"Монитор"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Оригиналите били продавани на колекционери от Русия, Западна Европа и САЩ

ДАНС разкри схема за подмяна на антики в музеите и продажбата им на чуждестранни аукциони и колекционери от Русия, Западна Европа и САЩ. Операцията е проведена едновременно във Варна, Бургас, София, Плевен и Ямбол, като са претърсени над 20 адреса. Открити са над 600 броя антики и оръжия и над 2600 боеприпаси.
Разследването започнало преди година заради данни за подменени музейни експонати, които притежават изключително висока материална и културно-историческа стойност. По предварителна информация цената на експонатите може да достигне няколкостотин хиляди евро.
Един такъв музеен експонат е открит в частна колекция в чужда държава. След оказано
съдействие на Интерпол той е иззет и тече процедура за неговото връщане в България.
Според ДАНС схемата действала от години и определени музейни експонати са подменяни с подобни на тях предмети, но с много по-ниска стойност, докато оригиналите напускали страната. По този начин престъпната схема генерирала огромни финансови средства в ущърб на държавните интереси.
През юни 2014 г. е проведена специализирана операция в рамките на същото разследване, при която в български музеи са констатирани огромни липси и подмени. За 24 часа са задържани две лица, а срещу едно е повдигнато обвинение. Тогава в частни домове са открити множество културни ценности, част от музейни фондове и предмети от
епохата на римската античност
но също и различни документи, свързани с функционирането на музейните фондове.
След операцията на 11.8.2014 г. лицата, срещу които са повдигнати обвинения, са общо пет, за две от тях са поискани постоянни мерки за задържане под стража. Сред арестуваните има музейни работници, организатори на канала и един чужд гражданин. Открити са и над 60 антични монети от римската императорска епоха, повечето от които с висок номинал и в много добро състояние. Намерени са още архитектурни, декоративни детайли, вероятно част от голяма обществена сграда в античността – колони, йонийски капител, мраморна стела и корниз, антична ваза и антична амфора, бронзови антични брадви. При акцията са открити и над 200 огнестрелни оръжия, картечни пистолети и автомати, пистолети, нарезни карабини, гладкоцевни оръжия и бойна граната.