Евтино море от 20 август

Животът

16-08-2014, 08:42

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Прогнозите за сериозен спад на приходите от сезона са преувеличени, смятат хотелиери

Евтиното море у нас започва идната седмица. От 20 август цените тръгват надолу. До края на септември хотелите по Северното Черноморие ще са с до 45% по-изгодни. Голямото намаление ще се случи от 10 септември. Нощувката в 4- и 5-звездни хотели на първа линия с ол инклузив изхранване, чадър и шезлонг на плажа от сегашните 80-120 лв. ще падне до 60-84 лв. Хотели ще предлагат и една нощувка гратис при платени шест. Ще има и безплатно настаняване на деца.
По Южното Черноморие цените на нощувките също ще намаляват, но това няма да важи за храната и напитките.
Конкурент на родните хотелиери ще са испанските курорти. През септември и октомври там се предлагат изгодни почивки за туристи над 55 години.
Евтиното море у нас започва след 20 август. Тогава цените по Северното Черноморие ще се сринат с до 45%.
Първото поевтиняване е във времето от 20 август до 8 септември, а голямото намаление ще се случи от 10 септември до края на месеца. Като краен резултат нощувката в 4- и 5-звездни хотели на първа линия в Златни пясъци с ол инклузив изхранване, чадър и шезлонг на плажа от сегашните 80-120 лв. ще падне до 60-84 лв.
Плащаш 6, вземаш 7
От другата седмица до началото на септември влизат в сила и промоции за резервации в последния момент. Някои хотели предлагат на такива клиенти безплатно настаняване на две деца или една нощувка гратис при платени шест.
Още от другата седмица 3-звездни хотели на първа линия в Златни пясъци предлагат нощувки за 26-39 лв. на човек. Те обаче са за полупансион и без безплатна сянка на пясъка. Осигуряването прибавя към ваканционния бюджет по 8 лв. на ден за чадър и по още толкова за всеки нает шезлонг.
По-изгодно излиза, ако туристите се възползват от т.нар. No name оферти. При тях се прави резервация в курорта или към определена хотелска верига, но до последно не се знае в кой точно хотел ще е престоят. Така хотелската верига си гарантира максимална заетост. По Северното Черноморие в момента тази схема се прилага само в курорта Св. св. Константин и Елена.
Промоциите по нея започват от 25 август, когато нощувката поевтинява с 13 лв. До 7 септември резервиралите почивка “на сляпо” в един от 5-те хотела плащат 66 лв. за всичко - храна, сянка и шезлонг на пясъка и край басейна. След това цената пада до 55 лв.
В 4-звездните хотели в курорта, който се слави с минералните си извори, в началото на септември нощувката ол инклузив излиза 47 лв.
25 лв. на нощ в Златни пясъци
На Златните ранното септемврийско море с ядене, пиене на корем и анимация струва от 49 до 67 лв., а след средата на месеца - от 25 до 55 лв. По-евтините оферти са за отдалечени от брега 3-звездни почивни бази, но и до плажа има примамливи предложения за 34-35 лв.
Безплатен аквапарк
И в Албена има септемврийски промоции. Хотели край новия аквапарк продават нощувката ол инклузив за 77 лв. с безплатен вход за водната атракция. Иначе достъпът до нея е 35 лв. за възрастен и 15 лв. за дете на ден.
Повечето обекти в северния морски курорт смъкват цените до 50-52 лв. след 3 септември, като до един гостите ползват чадъри и шезлонги на пясъка и край басейните безплатно.
В Албена евтини нощувки за 25 лв. и през август предлагат три хотела, но към тях върви само закуска.
На юг спането по-евтино, храната - не
На юг цените на нощувките през септември също поевтиняват. Това обаче не важи за шезлонгите и чадърите на плажа, храната и питиетата. За цените им няма слаб или силен сезон.
Тризвездни хотели в Слънчев бряг предлагат промо цени за периода 28 август до 7 септември включително. Тя е 60 лв. на човек на ден със закуска и вечеря и е с 15 лв. по-евтина от тази във високия сезон.
Срещу 43 лева, но ол инклузив, може да се отседне само в един хотел със същия брой звезди за периода от 1 септември до 5 октомври. Децата до 6 навършени години се настаняват безплатно, а тези от 6 до 12 г. ползват 50% отстъпка.
По курортите на юг от Бургас разлика между висок и нисък сезон почти няма. Там по принцип идват по-малко и по-непретенциозни туристи.
Затова почти през цялото лято в къщите за гости могат да се намерят евтини нощувки за по 8-12 лева.
На “Аполония” и за 30 лева
Най-пълен с туристи на юг до края на сезона ще остане Созопол. През септември градът е домакин на празниците на изкуствата “Аполония”. Още повече че тази година се провежда юбилейното 30-о издание. И там квартирите са по джоба на всеки, стига да се намерят свободни.
В Созопол може да се пренощува и за над 100 лв., но квартири в стария и новия град се предлагат и за 10-15 лв. Има изгодни хотелски оферти за две нощувки с вечеря и закуска за двама за 110 лв. всичко.
Сривът бил преувеличен
Хотелиерите по Черноморието са категорични, че ще се компенсира късният старт на сезона, предизвикан от юнските порои и украинската криза. Те смятат, че прогнозите за сериозен спад на приходите от сезона са преувеличени, тъй като край Варна това лято летуват доста повече поляци, молдовци и многолюдни ирански фамилии. Малко повече от миналото лято били и германците, които са третият по големина контингент. Челното място си оспорват румънците и руснаците.
Както преди дни “Труд” писа, Институтът за анализи и оценки в туризма направи прогноза, че приходите от сезона ще са с 10-12 на сто по-малко. Значителният спад щял да дойде от девалвацията с над 20% на руската рубла. Това означава, че руснаците идват у нас със същата сума пари, както и преди година, но срещу нея получават много по-малко евро или български пари, които да харчат. Загубата стига до 40 на сто.
“Много рано е да се правят изводи за резултата от този противоречиво развиващ се сезон”, смята доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. Според него добре менажираните хотели ще отчетат ръстове спрямо сезон 2013, но има и такива, които заради надути цени са останали полупразни в края на юли. @
Испания плаща по 90 евро на наш турист
И това лято Испания ще направи всичко възможно, за да привлече туристи от България на възраст над 55 години. Испанското правителство плаща за всеки наш летовник между 70 и 90 евро, за да може туроператорите да предложат по-привлекателни цени за почивка на Средиземно море край бреговете на Малага, Палма де Майорка или Коста Брава.
Почивка в най-южната испанска провинция Андалусия от 27 септември до 4 октомври по програмата 55+ струва 1035 лв. Цената включва пътуване със самолет с включени летищни такси, 7 нощувки на база ол инклузив с включено вино, трансфер из провинцията, полудневна екскурзия с водач на български, застраховка при пътуване в чужбина и възможност при желание туристите да направят безплатен профилактичен преглед. Към края на октомври цената за тази почивка пада до 949 лв.
“Тази инициатива на Кралство Испания започна преди 4 години. Едно от най-атрактивните предложения бе за Канарските острови. За турист испанското правителство поемаше по 130 евро и затова около 2000 наши туристи успяха да летуват за седмица на островите на пълен пансион на цена от 792 лв.”, посочи пред “Труд” Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Тази година обаче почивки на Канарските острови не се предлагат.
По-евтино и за придружителите
Българите на 55 плюс години могат да пътуват до Испания със своите внуци или деца. Кралството поема между 70 и 90 евро и за всеки по-млад придружител, нищо че не е на възраст над 55 години.
“Испанското правителство не просто осигурява туристи за хотелите си, но рекламира и историческото и културното си наследство. Субсидията, която поема властта, първо се даваше на хотелиера, но по-късно бе взето решение да се дава на туроператора и той да решава за транспорт, за хотел или за местни екскурзии”, добави Байков.
Семейства пълнят планинските курорти
Между 30 и 300 лв. излиза нощувката в двойна стая в големите планински курорти у нас през август. В повечето хотели в Банско, Боровец и Пампорово цените остават същите и през септември. Все пак те са доста по-ниски от стойността за стая в разгара на натоварения за планинските курорти зимен сезон.
Почивката на планина е предимно от семейства с деца. Тя обикновено продължава 5 дни, а тази година най-силният месец е август, тъй като заради дъждовете през юни и юли хората избягваха планинския отдих.
Най-ниските цени от години насам отбелязва това лято Пампорово. Въпреки атрактивните оферти родопският курорт беше полупразен до началото на август заради дъждовното време. Сега обаче с началото на жегите туристите - както от страната, така и от чужбина, се увеличават.
“Въпреки това загубата от лошото време няма да може да се навакса до края на летния сезон. Заетостта на базите е по-слаба от миналото лято”, каза шефът на регионалната туристическа асоциация “Родопи” Пантелей Мемцов.
В курорта работят 10 от по-големите хотели и ваканционно селище. Заети са 75% от леглата. Нощувките варират между 15 и 40 лв. според екстрите. Отделно има допълнителни намаления за пакетни почивки, ол инклузив и специални оферти за велосипедисти.
“Толкова евтини нощувки не е имало по това време в курорта. Обикновено заради интереса през август цените малко се увеличават, но тази година заради слабия сезон останаха ниски”, коментира Мемцов.
В родопския курорт избират почивка основно семейства с деца от страната. Има и гърци, турци, румънци, македонци, англичани и руснаци. Почти изцяло пристигат неорганизирано. Има туристи, които идват години наред всяко лято.