48 лодки с 350 души екипаж участват в "Cor Caroli"

Спорт

15-08-2014, 18:09

Снимка:

varnautre.bg / АРХИВ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Mеждународна регата Cor Caroli завладява Варна от утре

Сред ловците на вятър има представители на бившите съветски републики, Бразилия, Дания, Франция и Германия

48 лодки, 350 души екипаж в 5 класа, стартират от днес в 14-ата ветроходна регата "Кор Кароли - Бавария яхтс". Сред ловците на вятър има представители на бившите съветски републики, Бразилия, Дания, Франция и Германия. В трите дни от надпреварата - от днес до неделя, ще бъдат изминати около 100 морски мили. Състезанието, което е посветено на Деня на Варна, ще се глобализира от 2015 г. и в него ще видим и малките ветроходци от всички български клубове. Д

нес участниците трябваше да стигнат до устието на река Камчия, но този вариант отпада. Етапът е Варна - Паша дере - Златни пясъци. Първият знак е пред трета буна на варненския плаж заради празника на града, на който организаторите искат платната на ветроходите да се забележат от морския бряг. Утре етапът е от Злати пясъци - Бяла лагуна - Балчик и отново в Златни пясъци. Този етап предвиждаше круиз до Калиакра, но поради слаб вятър бе променен. Последният етап е в неделя: Златни пясъци - потопеният самолет - Паша дере и отново Златни пясъци.

„Нощен етап трябваше да има. Пробвахме една година, но се видя, че не сме готови за това. Опасно е. На яхтите има жени, деца. Страхуваме се, че не сме дорасли още по отношение на дисциплината да правим нощен етап. Искаме хората да се забавляват и да не създаваме стресови ситуации”, каза Лъчезар Братоев - шеф на съорганизатора клуб "Бавария яхтс".
Надпреварата беше открита в четвъртък вечерта от зам.-кмета на Варна Бисер Младенов. Първите победители в гонките "Про-Ам" бяха наградени от "Мисис България Европа" Антония Анакиевска.

Състезанието освен на Деня на Варна е посветено и на кап. Георги Георгиев - първият българин обиколил света в самотно плаване.