Мащабът на епидемията от Ебола е подценен

Животът

15-08-2014, 09:43

Снимка:

АФП

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Официалният брой на загиналите в резултат на заразяване със смъртоносния вирус достигна 1069 души

Мащабът на епидемията от Ебола в Западна Африка е силно подценяван, предупреди Световната здравна агенция (СЗО) и заяви, че са необходими "извънредни" мерки за овладяването на заразата, предаде AFP.

Официалният брой на загиналите в резултат на заразяване със смъртоносния вирус достигна 1069 души, по данни на СЗО. В същото време САЩ наредиха евакуацията на семействата на своите дипломати от Сиера Леоне – една от трите страни в центъра на епидемията, заедно с Либерия и Гвинея.

Базираната в Женева здравна агенция на ООН заяви в свое изявление, че координира мащабно засилване на международните мерки в опит за справяне с най-тежката епидемия от хемарогична треска след откриването й преди четири десетилетия.

"Персоналът на местата, обхванати от епидемията, виждат доказателства, че броят на регистрираните случаи на заразяване и загинали подценяват мащаба на епидемията.", се казва в изявлението на СЗО. "Очаква се епидемията да продължи за известно време. Планът за оперативен отговор на СЗО е разчетен за следващите няколко месеца.", се допълва в текста.