Търсят студенти за Алма матер

Новините

15-08-2014, 07:58

Снимка:

"Преса"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Все още 550 места са незаети в най-стария ни университет

Свободни места за 550 студенти има в Софийския университет след третото класиране. На практика това означава, че за всяко десето място, обявено от най-стария ни вуз, липсват кандидати (утвърденият прием тази година е малко под 5000 - б.р). За сравнение миналата година при сходен брой свободни места не достигнаха 219 зрелостници.

Най-голям е недостигът и тази година в химическите и физическите специалности. От Алма матер си обясняват липсата на интерес към тези направления с тежкото учене по време на следването, което плаши много от кандидатите. По сходни причини спад на младежите отчитат и в Историческия факултет. Любопитен факт е, че докато някои факултети на СУ се чудят как да наберат студенти и след третото класиране, в други на практика не се наложи да правят дори второ.

Мястото си още след първото подреждане потвърдиха 100% от приетите право, журналистика, медицина, психология, предучилищна педагогика, рехабилитация, китаистика, японистика, скандинавистика и английска филология. В голяма част от тези специалности са приемани хора само с отлични оценки от матурите и приемните изпити, уточниха от администрацията на Софийския университет.

За да попълнят празните места, от Алма матер се очаква да обявят т.нар. допълнителен прием. Тогава от възможността да станат студенти могат да се възползват кандидати, които не са се записали на друго място. За вход те могат да ползват резултати от матурата си или оценка от приемен изпит в друг вуз.

От Алма матер отдават недостига на студенти на негативната демографска тенденция. Завършващите абитуриенти, тази година бяха под 60 000. Не по-малко от 10 на сто от дипломиралите се веднага заминават да следват в чужбина.