Орисват бебето на Варна

Първото проплакало бебе на 15 август ще получи подаръци, статуетка и орисията на кмета

Инициативата "Бебе на града" стартира на 15 авгут от Варна, навръх празника на града. Програма ще се състои в Морската градина до Пантеона, от 9:00 до 18:00 часа. А на церемония по орисването на новороденото кметът ще връчи статуетка и подаръци в родилното отделение на болничното заведение, регистрирало първото раждане, от 17:00 часа.

Мисията на кампанията  е да насочи вниманието на обществеността към демографския проблем, за да се стимулира раждаемостта на регионално ниво. Първото дете, родено на празника на конкретния град, ще бъде избрано за "Бебе на града". Официалната част на събитието ще започне с церемония по орисването на новороденото от кмета на града. Кампанията ще продължи съобразно с празничната програма на града, където ще бъде обявено кое е бебето и какво се е случило на церемонията по орисването.

"Знаете колко тревожна е демографската статистика в България през последните години. За този проблем се говори твърде малко. Затова създадохме проекта "Бебе на града", за да насочим обществения поглед към случващото се на местно ниво. Кампанията цели да предизвика дебат, който да доведе до реални стратегии за повишаване на раждаемостта в страната.

В забързаното ежедневие понякога сякаш не ни остава време да се замислим за най-важното – нашето семейство. Като че ли винаги намираме оправдание, че сега не е моментът, че решението за поколение зависи от външни фактори, от икономическата обстановка. Но желанието за дете е и емоционален акт. Затова нека първото родено дете на празника на всеки град да напомни на всички колко голямо е щастието да бъдеш родител. Нека поне за няколко мига да забравим проблемите и да си припомним радостта, която даряват децата", призовава Христина Николова, издател на списание "9 месеца" и инициатор на кампанията "Бебе на града".