Вторият етап от ремонта на пречиствателната започна

Животът

14-08-2014, 13:44

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Предстои да се изгради нова модерна инсталация за биогаз, което ще намали експлоатационните разходи и електроенергията

Първа копка на обект "Реконструкция и модернизация на ПСОВ Варна – втори етап" в землището на село Тополи бе направена днес. Проектът е по оперативна програма "Околна среда" и е на стойност около 36 млн. лв.

"Проектът, който стартираме днес, е пореден пример за това как европейските програми могат да бъдат изключително полезни за развитието на града. Припомням, че отново с европейски средства преди месец открихме дълбоководното заустване на Златни пясъци, както и тласкателя на "Акациите" – обекти, които са свързани с подобряване на чистотата на морските води. Съоръженията, които ще бъдат изградени тук, ще служат за третично пречистване на отпадните води от пречиствателната станция, които се заустват във езерото, така изпълняваме директиви на ЕС", обясни кметът на Варна Иван Портних.

"Реконструкциите, които ще извършим, ще доведат до по-добри показатели на водите. Предстои да изградим нова модерна инсталация за биогаз, което ще намали експлоатационните разходи и електроенергията", каза Иван Иванов, представител на изпълнителя – "Обединение Варна ПСОВ" ДЗЗД.