Кражба на мед от трансформатор остави без ток вилна зона

Крими

13-08-2014, 13:05

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Щетите от апашите са за над 330 хил. за година

Поредната кражба на части от електросъоръжения остави десетки клиенти без електрозахранване във вилна зона Провадия. След сигнала за авария в Телефонния център на Енерго-Про, подаден от живущ в този район, на адреса е изпратен екип, който установява, че причина за липсата на захранване е извършена кражба в трафопоста, от който се захранват засегнатите клиенти. Неизвестни лица са нахлули с взлом и са откраднали медните намотки на силовия трансформатор.


Трансформаторната машина е подменена за сметка на собственика - Енерго-Про Мрежи и електрозахранването в района на вилна зона Провадия беше възстановено. Размерът на щетите, причинени на компанията и допълнителните средства за тяхното възстановяване, само от този акт на вандализъм надхвърлят 8 000 лева.

За периода 2013–юни 2014 година са регистрирани 90 случая на посегателства върху съоръжения от електроразпределителната мрежа на територията на Североизточна България и материалните щети възлизат на около 337 хиляди лева. Сред откраднатите съоръжения има и нови, въведени в експлоатация през последните 2-3 години.

Освен материалните щети, които компанията понася, кражбите на съоръжения водят и до продължително прекъсване на електрозахранването на клиентите за времето, през което мрежата се възстановява. Само през изминалата година на територията, обслужвана от Енерго-Про Мрежи, са регистрирани 58 изключвания на електропроводи средно напрежение вследствие на кражби на проводници или друго оборудване, част от съоръженията на компанията.