66 000 лева глоби отнесли сметопочистващите фирми

Мисия Варна

13-08-2014, 11:04

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кметът: Ще уволнявам районни еколози, ако не си вършат работата по контрол на почистването

Глоби в размер на 66 407,34 лв. са наложени за нарушения по договорите за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в община Варна за първите 6 месеца на 2014 г. Това отчитат от общинската дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред". На фирмите са съставени общо 542 броя констативни протоколи.

30 заповеди са издадени за премахване на преместваеми обекти за търговия, разположени извън одобрените схеми от главния архитект на община Варна. За периода януари - юни, инспекторите от дирекцията са съставили 2 309 констативни протокола, 166 предписания и 244 акта за установяване на административно нарушение. 764 са влезлите в сила наказателни постановления.

"Именно защото сме засилили контрола на тази дейност, имаме и тези конкретни цифри, коментира кметът Иван Портних в интервю за телевизия Черно море. Прехвърлихме много правомощия към районните кметове, които са ангажирани да осъществяват контрол на дейността". Въпреки това, обаче, броят на актовете и санкциите, наложени от дирекцията в община Варна, е несравним с този на актовете, наложени от районните еколози, недоволен е кметът. "Именно те са хората намясто. Има още какво да се желае от страна на тяхната работа. Вчера (в понеделник бел.ред.) беше поредната среща с еколозите, на която им бе обяснено, че ще бъдат уволнени, ако не си вършат работата така, както хората очакват от тях", допълва той
Въпреки това признава, че ежемесечните санкции явно не са достатъчни, защото градът продължава да бъде мръсен. "Проблемът е изключително сериозен. Знаете, че това са едни концесионни договори, които са сключвани преди години, като не е съобразена спецификата и нуждите на града, които са се изменили сериозно от тогава до днес. Разтрогнахме договора за разделното сметопочистване. Там имаше такава правна възможност. Минахме през всички процедури и договорът е прекратен. Извикахме всички оператори, проведохме разговори, в момента ще влезе нов оператор, ще бъдат променени клаузите по договора, всички съдове ще бъдат сменени с цел по-лесното обслужване, ще бъде повишена значително и кратността на извозване. В момента разработваме GPS система, която ще облекчи контрола поне от страна на сметоизвозването. И сега има такава система, но с новата ще бъдат обхванати всички автомобили на фирмите. Всичко се прави с цел да се повиши както състоянието на чистотата в града, така и да се увеличи процесът на преработка и усвояване на тези рециклируеми материали", казва още Иван Портних.